Upadłość konsumencka

• Autor wątku Autor wątku Andrzej Suchodolski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andrzej Suchodolski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Od jakiegoś czasu jestem dość sporo zadłużony. Przez pewien czas miałem pewne problemy w życiu przez co odsetki urosły do tego stopnia, że nie jestem w stanie spłacić wszystkiego. Przez trudną sytuację materialną byłem zmuszony wrócić do rodziców. Od pewnego czasu czytam i zastanawiam się nad ogłoszeniem upadłości konsumenckiej. Mam jednak kilka pytań:
  1. Czy syndyk może zająć nieruchomość i ruchomości moich rodziców, z których korzystam na co dzień?
  2. W jaki sposób syndyk dokona kontroli, które ruchomości należą do mnie?
  3. Czy w przypadku tych które nie należą potrzebny jest jakiś dowód zakupu?
Mam nadzieję, że przydzieliłem ten wątek do dobrej grupy tematycznej. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Czy syndyk może zająć nieruchomość i ruchomości moich rodziców, z których korzystam na co dzień?

W skład masy upadłości nie wchodzi majątek Twoich Rodziców. Syndyk jest zainteresowany Twoim majątkiem, z którego po sprzedaży chce spłacić wierzycieli.

to ja się podepnę pod pytanie.
Też przymierzam się do upadłości konsumenckiej, bo już straciłem wszelkie możliwości, a długów jest dużo.
Z żoną mam rozdzielność majątkową. Pomieszkuję u żony.
Własnego nieruchomości nie mam. Mieszkam u żony. Mieszkanie jest na kredyt na żonę i ona opłaca wszystkie rachunki.
Ruchomość (13 letnie auto) - żona jest właścicielem, a ja drugim współwłaścicielem. Żona użytkuje auto.
Od kilku lat komornik zajmuje moją wypłatę i pracodawca przesyła mi niezbędne minimum.

Czy w tym przypadku majątek ruchomy, czyli auto syndyk zajmie mojej żonie ? Jak to wygląda proceduralnie i praktycznie ?
Rozumiem, że nieruchomość mojej żony, mimo iż tam pomieszkuję syndyka nie interesuje ?

Witam
Mam kilka pytań związanych z różnicami pomiędzy upadłością gospodarczą a konsumencką po wykreśleniu z ceidg dla osoby niewypłacalnej prowadzącej JDG. 1. Czy ogłaszając upadłość gospodarczą jako JDG podlegam również ochronie związanej z wypłatą czynsz na określony czas po sprzedaży mojego mieszkania ,czy jest to instytucja wyłącznie zarezerwowana dla konsumentów. 2. Rozumiem ze ogłaszając upadłość gospodarczą w przeciwieństwie do konsumenckiej ponosimy wyższe koszty związane z złożeniem wniosku, proces jest bardziej skomplikowany, nie może być ubóstwa masy , wymagana jest wielość wierzycieli dlaczego w takiem razie ktoś miałby wybrać upadłość gospodarczą będąc JDG zamiast rozwiązać działalność i ogłosić konsumencką? 3. Czym różni się w takim razie postępowanie upadłościowe konsumenckie na zasadach ogólnych od upadłości gospodarczej dla JDG?

Bardzo dziękuje za pomoc, od dłuższego czasu nie jestem w stanie odszukać odpowiedzi na te pytania

Powrót