G
Gobolek
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 606
Witam,
proszę o pomoc bądź pokierowanie gdzie ewentualnie mogę szukać wyjaśnienia.
Stan faktyczny jest taki, że sąd ogłosił upadłość polskiej sp. z o.o. , która miała również swój oddział w Niemczech.
Tam pracownicy byli zatrudnieni na niemieckich warunkach - opłacali wszystkie składki i podatki od dochodu uzyskanego w Niemczech.
Polscy pracownicy zaległe wynagrodzenie otrzymają z FGŚP, natomiast nie wiem zupełnie co z tymi po stronie niemieckiej. Nie opłacali składek w Polsce, nie podlegają w ogóle pod jakikolwiek system u nas.
Nie wiem co dalej zrobić z zaległymi wypłatami, czy skoro to była polska spółka i polski sąd ogłosił upadłość.
Czy w Niemczech jest jakiś odpowiednik FGŚP?
Jak wygląda kwestia złożenia tam wniosku? Z kim się kontaktować?
Czy są to wnioski indywidualne czy może jakieś zbiorcze jak u nas?
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
proszę o pomoc bądź pokierowanie gdzie ewentualnie mogę szukać wyjaśnienia.
Stan faktyczny jest taki, że sąd ogłosił upadłość polskiej sp. z o.o. , która miała również swój oddział w Niemczech.
Tam pracownicy byli zatrudnieni na niemieckich warunkach - opłacali wszystkie składki i podatki od dochodu uzyskanego w Niemczech.
Polscy pracownicy zaległe wynagrodzenie otrzymają z FGŚP, natomiast nie wiem zupełnie co z tymi po stronie niemieckiej. Nie opłacali składek w Polsce, nie podlegają w ogóle pod jakikolwiek system u nas.
Nie wiem co dalej zrobić z zaległymi wypłatami, czy skoro to była polska spółka i polski sąd ogłosił upadłość.
Czy w Niemczech jest jakiś odpowiednik FGŚP?
Jak wygląda kwestia złożenia tam wniosku? Z kim się kontaktować?
Czy są to wnioski indywidualne czy może jakieś zbiorcze jak u nas?
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.