Upadłość spółki a zaległe wynagrodzenie w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Gobolek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gobolek

Stały bywalec
Odpowiedzi
606
Witam,
proszę o pomoc bądź pokierowanie gdzie ewentualnie mogę szukać wyjaśnienia.

Stan faktyczny jest taki, że sąd ogłosił upadłość polskiej sp. z o.o. , która miała również swój oddział w Niemczech.
Tam pracownicy byli zatrudnieni na niemieckich warunkach - opłacali wszystkie składki i podatki od dochodu uzyskanego w Niemczech.

Polscy pracownicy zaległe wynagrodzenie otrzymają z FGŚP, natomiast nie wiem zupełnie co z tymi po stronie niemieckiej. Nie opłacali składek w Polsce, nie podlegają w ogóle pod jakikolwiek system u nas.
Nie wiem co dalej zrobić z zaległymi wypłatami, czy skoro to była polska spółka i polski sąd ogłosił upadłość.
Czy w Niemczech jest jakiś odpowiednik FGŚP?
Jak wygląda kwestia złożenia tam wniosku? Z kim się kontaktować?
Czy są to wnioski indywidualne czy może jakieś zbiorcze jak u nas?

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

Udało mi się dowiedzieć, że w Niemczech za tego typu wypłaty odpowiada urząd pracy, ale wszystko co znalazłam dotyczy spółek niemieckich.
Nadal pozostaje pytanie jak to jest w przypadku spółek z innych krajów wspólnoty z pracownikami w Niemczech?

Oddzial przedsiębiorcy zagranicznego jest zakładem pracy podlegającym niemieckim regulacjom prawnym z zakresu prawa pracy. Dlatego niemiecki urząd pracy będzie traktowal pracowników oddzialu polskiego przedsiębiorcy w Niemczech jak pracowników zatrudnionych w spolkach niemieckich. Tym bardziej, ze ci pracownicy uiszczali wszystkie niemieckie składki do Niemiec a nie do Polski.

Dziękuję chriss101 , a czy znajdę na to gdzieś zapis/przepis, który określa to wyraźnie? Chodzi o to, żeby nikt nie zarzucił mi później, że z automatu powinnam wciągnąć ich na wniosek zbiorczy w Funduszu - teoretycznie choć jak już wiem bezpodstawnie może tak być, a ja bym chciała być przygotowana na taką ewentualność.
Niemiecki urząd nie wypłaca ekwiwalentów za urlop - są wykazane jako pozycja wykluczona- a polski FGŚP takie płaci, więc na pewno będą pretensje i skargi gdyż zostały się praktycznie same ekwiwalenty do wypłaty.

Powrót