upadłość w uk

• Autor wątku Autor wątku melgibson
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

melgibson

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
witam prosze o pomoc gdzie i w jaki sposób mogę ogłosić swoją upadłość finansową w uk a dokładnie w szkocji.dzięki

czemu chcesz sie posunac do tak drastycznego kroku? ile jestes winien i komu? moze IVA (lub szkocki odpowiednik bedzie lepszy?).
Upadlosc to bardzo powazny krok - do konca zycia bedziesz sie musial przyznawac przy braniu mortgage, bedzie siedzial 6 lat na credit check i w ogole utrudni Ci zycie.

jestem winien ponad 20 tys funtów 3 bankom i nie jestem wstanie spłacać samych odsetek.nie bardzo wiem co to jest IVA? no i ten credit check?

Ok 20k to dosyc duzo. W najwiekszym skrocie -IVA to to individual voluntary agreement. Ktos, z reguly syndyk.lub specjalizowana firma umawia sie z Twoimi wierzycielamie ze splacisz np 25% calego dlugu, odsetki zostaja zamrozone I nie sa doliczane do dlugu. Z tego co pamietam (moge sie mylic. Plus minus 12 miesiecy) mozesz to splacac przez 5 lat. Jest to mniej drastyczne wyjscie niz bankructwo. W Twojej sytuacji placilbys okolo 100 funtow miesiecznie (moze wiecej wszystko zalezy od negocjatorow etc)

Bankructwo natomiast powoduje natychmiastowe umorzenie wszystkich dlugow ale musisz sie wyspowiadac ze wszystkich posiadanych dobr, typu dom, mieszkanie samochod etc na calym swiecie. One zostana przejete przez official receiver I spieniezone zeby zaspokoic roszczenia Twoich wierzycieli. Oczywiscie jesli nic takiego nie masz to no problem.

Credit check to takie polski odpowiednik biura informacji kredytowej. Przechowuja I udostepniaja dane dotyczace zadluzenia I opoznien w splatach pozyczkobiorcow. Najwieksze to equifax,experian I callcredit.

Wybor najlepszej dla Ciebie opcji jesli scisle zwiazany z Tweoja sytuacja I planami na przyszlosc. Jesli np nie chcesz mieszkac w UK, nie masz zadnych nieruchomoscie etc. Bankructwo moze byc bajlepszym wyjsciem. Jesli jednak chcesz mieszkac w UK to moze sie okazac ze IVA jest lepsze.

IVA to rozwiazanie znane pod ta nazwa w anglii I walii. Byc moze w szkocji to nosi ciut inna nazwe. Zagogluj I pewnie znajdziesz.

Jesli masz dalsze pytania to pisz smialo.

Pozdrawiam

hej ... zastanawiam sie z zona nad takim rozwiazaniem jak IVA ... i mam kilka pytan...

mam z zona kredyt na 14000 i karte kredytowa na 1000 ... laczna splata miesieczna to £320 ... jeden z przedstawicieli wyliczyl mi rate na £105 ... w piatek przyjdzie do nas jesli sie zdecydujemy ...

moje pytanie jest takie ...

i kredyt i karta sa na moja zone ... czy mimo to w jaki kolwiek sposob to wplynie na moja historie kredytowa i zdolnosc ...?

kolejna sprawa to jak dlugo bedzie widnialo to w historii kredytowej mojej zony ?
np. jak za 6 lat bedziemy chcieli kupic dom to czy i jak to wplynie na kredyt?

bardzo prosze o szybka odpowiedz ...

Witam,
Nie podpisuj umowy z prywatnymi firmami bo bedziesz placil im pieniadze za usluge, sa w Anglii firmy, ktore to robia za darmo. Maja wszelkie uprawnienia do tego sa wiarygodne i rzetelne. Firmy prywatne tez oszukuja. Nie mam czasu dzisiaj jutro cos napisze. Nie dawno ostzregalam na forum przed takimi firmami.

skontaktowal sie z moja zona przedstawiciel firmy ClearDebt ... firma jest rekomendowana przez IVA ...list of IVA.co.uk recommended companies providing great IVA ...

Witam,
Nie wiem co to za firma, wiec trudno mi powiedziec. Natomiast podam firmy ktore sa rekomendowane przez banki.
1. Consumer Credit Counselling Service - w skrocie CCCS - strone znajdziesz w internecie
2. National Debetline - strona w internecie
3.Christian Against Poverty strona Free Debt Counselling | UK Christian Charity
Sa to sprawdzone firmy charity - nie pobieraja zadnych oplat za swoje uslugi. Wiec wszystkie pieniadze ida na splate dlugow. Bardzo przyjazni ludzie uzyskasz wszystkie niezbedne wskazowki. Sa rekomendowane przez banki wiec jest najwyzsza wirygodnosc ze banki po jakims czasie umorza odsetki.
Moja kolezanka placila firmie nie dosc ze pobierali dla siebie ok. 50 f (w umowie bylo inaczej) to nie wplacali pieniedzy do banku co miesiac tak jak bylo na umowie. Teraz probuje odzyskac utracone pieniadze. Dlatego radze uwazac co i z kim sie podpisuje. Moja kolezanka przyznala mi sie gdy juz sie przekonala ze firma ja oszukala. Teraz jest w CCCS firma pobiera pieniadze i wszystko przesyla do banku. Otrzymuje co miesiac wykaz jaka kwota zostala przelana. Oni wylicza wszystko ile jestes w stanie placic.
Powodzenia

firma ktora zglosila sie do mnie i ta ktora podales ty cccs obie sa rekomendowane na stronie IVA.co.uk wiec wydaje mi sie w miare wiarygodna ...

siedzialem wczoraj do 1 wnocy i szukalem opini ludzi ktorzy skozystali z jej uzlug .... nie ma za duzo polskich opini ale angielskie ogolnie dobre ... jesli mozna powiedziec ze pakowanie sie w takie cos jest dobre ... :P

dziekuje za odpowiedz ... ciagle nikt nie potrafi mi powiedziec czy to wplynie na moja historie kredytowa lub zdolnosc kredytowa ... nie mam juz wspolnego konta z zona ona ma osobne w innym banku ... i kredyt i karta kredytowa sa na nia ... czy mimo to mnie to tez dotknie ...

jestesmy razem mamy dwojke dzieci razem mieszkamy teraz tylko ja pracuje ....

Nie rozumiem wlasnie jednego dlaczego firma sama do Ciebie sie zglosila? Nastepna sprawa pamietaj, ze nalezy byc bardzo czujnym! firma ktora oszukala moja kolezanke tez miala dobra opinie! wszystko mozna spreparowac. Istotne jest to, jaka pomoc firma ofiaruje. Ponadto jesli przychodza pisma z banku - to w nich powinny byc informacje gdzie sie zwrocic w razie problemu. Jakie firmy rekomenduje bank. Jesli kredyt jest na zone to tylko jej historia jest obciazona. Ale jesli ona nie pracuje to jak chce splacac?
To nie jest pakowanie sie w zle historie - jesli sie nie ma wyjscia to najuczciwiej w ten sposob finansowy problem mozna rozwiazac. I spac spokojnie.
Moja kolezanka jest mezatka i ona splaca ten kredyt i musze ci powiedziec ze w CCCS pytali ja czy maz o tym wie - powiedziala ze nie i nie brano meza przychodow pod uwage tylko jej dochod. Nalezy pamietac ze kazda sprawa jest indywidualna - ale pracownicy tej firmy sa bardzo pomocni i przyjazni. To jak zrobic aby bank w razie czego nie wszedl na konto tez powiedza. Moja kolezanka musiala zmienic bank.
Wiec zycze powodzenia

ok ... dziekuje za informacje ... dzisiaj o 16 przychodzi do mnie przedstawiciel ... opowiem jak sie zakonczylo spotkanie ...

ogolnie jestem z zona zdecydowany juz teraz ... mam nadzieje ze teraz juz bedzie tylko lepiej ... za dwa tygodnie rodzi mi sie dziedzko ... wiec nowy start ... zyczcie mi szczescia :P za co serdecznie dziekuje :)

Bedzie lepiej musisz wierzyc. Gratuluje dziecka i zycze SZCZESCIA!

Chyba nie napiszę nieprawdy, gdy powiem teraz, że w UK jest najlepsze prawo pod tym względem. Po prostu skorzystaj z usług ECPU - jest to firma zajmująca się pomocą Polakom chcącym zbankrutować i zacząć od nowa.

Dzein dorbry,
Czy ktos oglosil bankructwo w Szkocji z dlugami w Polsce? Czy bankructwo ogloszone w szkocji jest uznane w polsce? prosze o jakies artykuly prawne, linki cokolwiek

lenakwiat napisał:
Dzein dorbry,
Czy ktos oglosil bankructwo w Szkocji z dlugami w Polsce? Czy bankructwo ogloszone w szkocji jest uznane w polsce? prosze o jakies artykuly prawne, linki cokolwiek
Polska upadłość konsumencka moze obejmować szkockie długi jeśli je wskażesz. W drugą stronę nie wiem.
Weź pod uwagę że ogłoszenie bankructwa nie rozwiązuje problemów tylko rodzi nowe- np problem z otwarciem zwykłego konta bankowego, brak dostępności do wykonywania niektórych zawodów itp. Najlepuej porozmawiaj z firmą która się tym zajmuje i niczego nie podpisuj.

Cześć, dopiero teraz zobaczylem Twoj post. Ja ogłaszałem upadłość w marcu ub roku z długiem w PL tylko, że w na terenie Anglii ponieważ tutejsze prawo jest bardziej przyjazne niż szkockie prawo upadłościowe. Wszelkie informacje nt bankructwa znajdziesz na stronach gov.uk albo tez pod hasłem Insolvency. Co do samego ogloszenia upadlosci sam sobie wypełniłem wniosek co pozwoliło mi zaoszczedzic 700f. W zwiazku z tym, że UK jest jeszcze w UE czy bedzie to sie okaże niedługo upadłość przeprowadzona na terenie ktoregokolwiek panstwa członkowskiego jest respektowana przez sądy polskie - jest wyrok TUE, do wygooglania. Polskie firmy przeprowadzajace upadlosc w UK to jest dla mnie totalna ściema bo wniosek jest banalny. Tyle, że trzeba zyc na terenie UK min rok i miec ten czas udokumentowany. Po ogloszeniu upadłości nastepuje rozmowa z przedstawicielem syndyka i zaczyna sie roczny okres restrykcji, które dla mnie sa kompletnie nieodczuwalne.

Witam.
Czy podczas wypełniania formy trzeba podawać majątek w Polsce ,czy tylko w uk?

Powrót