UPC - kara za brak możliwości przeniesienia usługi

• Autor wątku Autor wątku Kaines
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
digle napisał:
Czyli te, które wyniemiłem wcześniej?
Przeczytaj ze zrozumieniem pytanie orionekpl, przeczytaj ze zrozumieniem moją odpowiedź, a stanie się jasność.

PS
Nie, nie te które wymieniłeś, ale te które widnieją w umowie jaką podpisał orionekpl

@digle
To jest forum prawne, a nie opowiesci z cyklu co mi w zyciu wyszlo.. Jesli powolujesz sie na przepisy prawa, to je podaj. Jesli chcesz tylko opowiadac o swoich sukcesach, to zmien forum.

Panowie, jeżeli udzielacie porad na forum prawnym to czytajcie regulamin UPC. To nie jest kwesdtia tego co mnie się udało, a co nie. Jak już trzymamy się samej umowy - jest w niej tylko zapis mówiący o "Zerwaniu umowy z winy Abonenta" - przeprowadzka to nie jest wina abonenta, bo jak wcześniej wspomniałem, to na operatorze leży odpowiedzialność możliwości świadczenia usług. Nie rozumiem zatem po co udzielać porad ludziom jeżeli im się nie pomaga, a zarówno w kwestii kosztów dodatkowego przeniesienia usług, jak również zmiany adresu takie możliwości istnieją. I bzdurne jest Wasze powoływanie się na umowę, bo nie ma tam ani słowa o tym, że takie sytuacjie wynikają z winy Abonenta. Nie wiem, czy szanowni znawcy prawa się zorientowali, ale umowa UPC jest skonstruowana tak, aby jedynie kluczowe kwestie były zabezpieczone, a pozostałe mogą podlegać negocjacjom... Niestety, nasze uczelnie nie przekazują wiedzy z zakresu interpretacji przepisów prawnych, a jedynie ich czytania bez zrozumienia - i to jest przykre...

A już najbardziej bzdurną odpowiedzią było, że "UOKiK w tej sytuacji nie pomoże", o której pisał ORIONEKPL - jak najbardziej, w takich sytuacjach UOKiK stanie po stronie Abonenta, a UPC zrezygnuje z błahych 50zł, bo będzie chciało utrzymać klienta...

digle napisał:
Panowie, jeżeli udzielacie porad na forum prawnym to czytajcie regulamin UPC.
Czy byłbyś tak uprzejmy i wykazał, która z moich odpowiedzi tutaj wskazuje, że powinienem tego dokonać? :what:

że takie sytuacjie wynikają z winy Abonenta.
A coś takiego napisałem?

digle napisał:
Nie rozumiem zatem po co udzielać porad ludziom jeżeli im się nie pomaga,
Moim zdaniem moja odpowiedź była pomocna. Dlaczego uważasz inaczej?

"Zerwaniu umowy z winy Abonenta" - przeprowadzka to nie jest wina abonenta
A czyja? Operatora?

digle napisał:
A już najbardziej bzdurną odpowiedzią było, że "UOKiK w tej sytuacji nie pomoże"
Czy wiesz czym zajmuje się UOKiK? I w jakich sytuacjach podejmuje działanie? :what:

PS
Korzystaj z opcji "Edycji" postu ....

Ad. 1 - każda odpowiedź, w której powołujesz się na treść umowy słowami: "zapisu Umowy" - nawet nie wiesz co tam jest napisane, a teraz w dodatku do tego się przyznajesz.

Ad. 2 - czyt. własną odpowiedź Ad.4

Ad. 3 - Nie była pomocna, ponieważ nie znasz treści umowy, a na nią się powołujesz. Jak możesz uważać za pomocne sugerowanie komuś, że karę musi zapłacić, bo tak mówi treść umowy, której to nie znasz?

Ad. 4 - To że wina nie leży po stronie Abonenta, ani po stronie Operatora, nie znaczy, że pytający musi ponosić wszelkie koszty. Nie! Jak już wcześniej wspomniałem i się powtórzę: nieznależnie od sytuacji to OPERATOR ma obowiązek świadczyć usługę. Ust.1 Umowy UPC. Nie może tego robić pod nowym adresem? To ma problem. Powód zmiany adresu w tej sytuacji nie jest istotny. W prawie liczy się skutek Panowie, a do przyczyn dochodzi się dopiero w drodze postępowania sądowego - dlatego też wspomniałem o problemach polskich prawników z INTERPRETACJĄ PRAWA.

digle napisał:
każda odpowiedź,
digle napisał:
Jak możesz uważać za pomocne sugerowanie komuś, że karę musi zapłacić, bo tak mówi treść umowy,

To może jeszcze raz: Przeczytaj ze zrozumieniem wątek, przeczytaj ze zrozumieniem moje odpowiedzi, a stanie się jasność. A zanim kolejny raz będziesz nieuprzejmy zarzucać komuś coś czego nie napisał (wytłuszczone w cytacie powyżej), postaraj się poprzeć to cytatem :o

PS
"Ad. 2 - czyt. własną odpowiedź Ad.4" - powrót do przyszłości? Kolejnym krokiem będzie zacytowanie czegoś czego jeszcze nie napisałem ale z pewnością napiszę?

Podsumuję to tylko śmiechem :)
Miłej zabawy chłopcy w dalszych poradach...

digle napisał:
Podsumuję to tylko śmiechem :)

Tylko to Ci pozostało, skoro podsumować podaniem konkretnych przepisów prawa nie potrafisz. Tylko po co tu w ogóle w takim razie piszesz...?

Widze ze temta sie rozszerzyl strasznie lecz mnie to nie pomoglo, dzwonilem na infolinie i niestety dwa razy uslyszalem to samo bede mial naliczona kare i to mnie boli bo w tej chwili drugi miesiac nie korzystam z ich uslug a abonament musze zaplacic. Z Vektra na to wyglada bylo inczej moze bardziej licza sie z klientem.

orionekpl napisał:
dzwonilem na infolinie i niestety dwa razy uslyszalem to samo bede mial naliczona kare
No widzisz, a digle uważa inaczej... :what:

Czytałeś umowę?

nomnes napisał:
:what:

Czytałeś umowę?

Tak czytałem umowe, regulamin również i są też pewne niejasności, ja nie udokumentowałem żadną umową najmu ani dowodem osobistym że mam prawo do tego lokalu a mimo to umowe mi podpisali.

Czy umowa mówi coś o fakcie utraty prawa do lokalu? Zmianie miejsca świadczenia usługi?

nomnes napisał:
Czy umowa mówi coś o fakcie utraty prawa do lokalu?

Na ten temat raczej nic nie doczytałem

nomnes napisał:
Zmianie miejsca świadczenia usługi?

Jest zapis o zmianie miejsca bezpłatnie, ale już zapisu takiego że nie można przenieść ze względu na brak możliwości technicznych ze strony UPC nie ma dlatego tłumaczą to zerwaniem umowy przez abonenta.

A co jest napisane w sprawie zerwania umowy z winy abonenta? Jest podana wysokość kary? Możesz być troszkę bardziej "wylewny" tak, żeby nie ciągnąć cię za język po każdej odpowiedzi? :what:
Jeśli oczekujesz pomocy to byłoby dobrze gdybyś opisał kto, co, z powołaniem na co....

To tak z regulaminu:
W przypadku jednostronnego rozwiązania Umowy Abonenckiej
przez Abonenta lub przez Dostawcę usług z winy Abonenta przed
upływem terminu ustalonego w Umowie Abonenckiej, której
zawarcie wiązało się z ulgą przyznaną Abonentowi, Abonent
obowiązany jest do zapłaty kary umownej równej wartości ulgi
przyznanej Abonentowi za wyjątkiem sytuacji, o której mowa
w § 29 ust. 2 Regulaminu. (to jest zapis o zmianie regulaminu przez operatora i możliwości rozwiązanie przez abonenta ze skutkiem na koniec okresu rozliczeniowego)
4.
Umowa wygasa w przypadku:
1)
powzięcia przez Dostawcę usług wiadomości o śmierci Abonenta;
2)
ustania bytu prawnego Abonenta nie będącego Konsumentem,
chyba że ustanie bytu prawnego Abonenta wiąże
się z przejęciem jego praw i obowiązków przez następcę
prawnego, który przejmuje Abonenta lub powstaje w wyniku
jego podziału w trybie określonym w ustawie Kodeks spółek
handlowych;

§ 31
Dostawca usług może zawiesić świadczenie usług Abonentowi,
albo wypowiedzieć Umowę Abonencką ze skutkiem natychmiastowym, jeżeli Abonent:
...
8. utraci tytuł prawny do Lokalu

To tak w skrócie z regulaminu

Dostałeś informację odnośnie zmiany w regulaminie?

Powrót