UPC - Umowa na czas nieokreślony, a naliczenie opłat za zerwanie umowy.

• Autor wątku Autor wątku nigraS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nigraS

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Umowę z UPC podpisałem w połowie listopada 2013.
Odstąpienie od umowy wysłałem pod koniec grudnia 2014.

Odłączenie sygnału UPC nastąpiło dnia 1.02.2015.

Na umowie mam:
"Umowa Abonamencka zawarta jest na czas nieokreślony"

Teraz dostałem sms z informacją, że w związku z rozwiązaniem umowy zostało naliczone mi zadłużenie i w przeciągu 7 dni mam je uregulować.

Wydaje mi się, że próbują wyłudzić o de mnie pieniądze, czemu mam płacić, skoro umowa była na czas nieokreślony ?

Jakie jest Wasze zdanie?
Mam opłacic, czy mogę to "olać" ?

Ja w swojej umowie mam również "Umowa Abonencka jest zawarta na czas nieokreślony", jednakże mam również wskazany "Czas zobowiązania".
Innymi słowy - podczas trwania "Czasu zobowiązania" rozwiązanie umowy wiąże się z opłatą dla UPC, a po jego upłynięciu umowa trwa dalej, z możliwością jej rozwiązania bez opłat.

Sprawdź punkt pierwszy na formularzu umowy (tam gdzie są rodzaje usług)

nigraS napisał:
Wydaje mi się, że próbują wyłudzić o de mnie pieniądze, czemu mam płacić, skoro umowa była na czas nieokreślony ?
Przeczytaj dokładnie całą umowę oraz regulamin. Otrzymałeś ulgę, jeśli wypowiesz umowę przed zaznaczonym okresem (zapewne dwa lata) będziesz zobowiązany do zwrotu przyznanej ulgi.

Mam tak:
1. Na podstawie Umowy Abonenckiej Dostawca usług zobowiązuje się do świadczenia na rzecz Abonamenta następujących Usług:

Pakiet Taryfowy oraz Okres Zobowiazania

Internet: FIBER POWER 60 Mb/s (12m)

Czyli jednak mam Okres zobowiazania, ale wynosi on 12 miesieczy.

Skoro umowa została podpisana w listopadzie 2013, a odstąpienie nastąpiło pod koniec grudnia 2014 to 12 miesięcy minęło.

Czyli nie muszę im nic płacić?

Na podstawie jednego punktu umowy to można tylko "gdybać". Zaloguj się na UPC, sprawdź dokładnie czego dotyczy naliczona opłata i wtedy można rozmawiać.

Oplata jest za:
"Zerwana umowa INTERNET"

Powrót