Upierdliwi akwizytorzy

• Autor wątku Autor wątku civer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

civer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Dzień dobry,

pojawiła się ostatnio firma na rynku, która łagodnie mówiąc mnie irytuje.

Przychodzi taki element lub dwóch i mówi, że są z gazwni i się pytają jaka mam taryfe. Trzeba ciągnąc za język kilka minut, żeby się dowiedzieć z jakiej toto firmy, bo na pewno nie z mojej gazowni, bo oni takie dane by mieli. I przychodzą do mnie z czestotliwością raz na miesiąc, mimo że za każdym razem im mówię, że te drzwi są dla nich zamknięte, żeby sobie w rejonie je odhaczyli, bo mnie budzą po nocce, a przez to mam humor morderczy.

No i obudzili po raz kolejny.

Czy jest jakas możliwość pozbycia się tych osób?
Czy da się zadziałać jakoś w kierunku otrzymywania niechcianej informacji handlowej? Jak?
Czy jest jakies prawo zakazujące akwizycji lub czy jest jakaś podstawa prawna umożliwiająca wspólnotom wprowadzenie zakazu akwizycji na ich własności a później egzekwowanie tego zakazu?
Gdzie można zgłosić sposób przeprowadzania rozmowy, który wg mnie jest mocno nieuczciwy i prowadzi do pozyskania podstępem sporej liczby danych? (w mojej wspólnocie jest kilka starszych osób, dla których "pan z gazowni" to jednoznaczne skojarzenie i które dają do wglądu swoje faktury z kilku miesięcy)?

Mi naprawdę nie przeszkadza, że od czasu do czasu wpadnie agent z takiej a takiej firmy i zaproponuje jakieś okno, ubezpieczenie czy ziemniaki. Ale regularne wizyty i nie przedstawianie się z jakiej firmy, a wręcz w błąd wprowadzanie poprzez "my z gazowni", to już zupełnie inna sprawa.

Ostatnia edycja:
Czy da się zadziałać jakoś w kierunku otrzymywania niechcianej informacji handlowej? Jak?
Ale oni nie porozumiewają się środkami komunikacji tylko rozmawiają.

Czy jest jakies prawo zakazujące akwizycji lub czy jest jakaś podstawa prawna umożliwiająca wspólnotom wprowadzenie zakazu akwizycji na ich własności a później egzekwowanie tego zakazu?
Teoretycznie można podjąć stosowną uchwałę jednak z jej egzekwowaniem może być problem. I tak ktoś ich wpuści a raczej nie można podjąć uchwały o obowiązkowym wylegitymowaniu czy spisaniu akwizytora.

Gdzie można zgłosić sposób przeprowadzania rozmowy, który wg mnie jest mocno nieuczciwy i prowadzi do pozyskania podstępem sporej liczby danych?
Do UOKiK.

Powrót