Upływa ważność Staatsangehörigkeitsausweis, Reisepass

• Autor wątku Autor wątku OgrodnikSAM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

OgrodnikSAM

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam mam Staatsangehörigkeitsausweis ważny do 07.01.2015 i Reisepass ważny do 21.04.2015. Mam w związku z tym pytanie czy odnawiać Staatsangehörigkeitsausweis czy tylko Reisepass. Tak by mieć dalej obywatelstwo niemieckie. Ponadto w 2008 i 2010 roku urodzili mi się synowie i chciałbym im również wyrobić Staatsangehörigkeitsausweis i ewentualnie Reisepass dodam że żona ma tylko obywatelstwo Polskie obecnie mieszkamy i pracujemy w Polsce kiedyś byłem zameldowany w Niemczech i pracowałem w Austrii. Proszę o odpowiedź jak się za to zabrać jakie dokumenty i formularze oraz gdzie i co składać. Pozdrawiam

Jesli chodzi o ciebie

1) Jesli pojdziesz wyrabiac nowy paszport przed uplywem waznosci dotychczasowego Staatsangehörigkeitsausweisu, to tylko wypelnisz wniosek, oddasz zdjecie i to tyle, jesli po uplywie waznosci Staatsangehörigkeitsausweisu oraz szczegolnie rowniez po uplywie waznosci paszportu, konsulat raczej sie bedzie upieral, zebys najpierw wyrobil nowy Staatsangehörigkeitsausweis.

2) jesli chodzi o dzieci, to najprawdopodobniej bedziesz musial zlozyc (razem z zona wspolnie) wniosek o wydanie Staatsangehörigkeitsausweisow dla dzieci, i dopiero potem paszporty.

Jesli masz zameldowanie tylko w Polsce, to wnioski (1) i (2) musisz skladac w najblizszym konsulacie niemieckim, wszystkie formularze do tego potrzebne sa do sciagniecia na stronach konsulatow niemieckich

Witam dziękuję za odpowiedź jakie dokumenty przetłumaczone na język niemiecki muszę dostarczyć by wyrobić obywatelstwo dzieciom:
1. mój Staatsangehörigkeitsausweis (oryginał czy kopia i prze kogo poświadczona)
2. akty urodzenia dzieci (odpis skrócony czy zupełny)
3. akt zawarcia związku małżeńskiego
czy może są jeszcze jakieś inne dokumenty przetłumaczone?

Powrót