Upomnienia z banku

• Autor wątku Autor wątku ola852
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ola852

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam.
nie wiem czy w odpowiednim miejscu zakładam nowy temat, ale nurtuje mnie jedna kwestia: otóż w styczniu 2015r.zmarł dziadek. Mój ojciec zgłaszał ten fakt w obu bankach, gdzie dziadek miał kredyty - BPH i eurobank. Ten pierwszy przysyła upomnienia w spłacie kredytu, drugi wysyła negocjatorów terenowych. Wiedzą przecież, ze dziadek nie żyje. Nie ma jeszcze postępowania spadkowego, bo kredyty były ubezpieczone od śmierci i czekamy na decyzje ubezpieczycieli. Czy banki maja prawo przed upływem 6 m-cy od śmierci kredytobiorcy występować o zapłatę do jego rodziny lub przysyłać listy/negocjatora?tym bardziej, ze doskonale wiedza o fakcie zgonu dziadka.
proszę o pomoc, z góry bardzo dziękuję.

Dzięki.
Oczywiście chciałabym odzyskać, ale czy to nie podchodzi pod np. nękanie?Człowiek przeżywa śmierć bliskiego emocjonalnie, wiem że miał kredyt i trzeba będzie to jakoś spłacić, ale cały czas - że tak to określę - rana się rozdrapuje przez takie pisma.
Kwestia jest jeszcze taka, że jak pisałam -ojciec zgłaszał w obu bankach zgon dziadka.Miesiąc temu np. przyszło pismo zaadresowane "do rodziny śp.X.Y.", w którym żądają przedłożenia oświadczeń majątkowych, a tydzień temu przysłali upomnienie o zaległości w spłacie zaadresowane imiennie do dziadka. Wydaje mi się, że jeśli mają info że ktoś nie żyje wykreślają go z bazy i kontaktują się z rodziną zmarłego, no ale mogę się mylić.

Powrót