Upomnienie "KM" z odstępami rocznymi

• Autor wątku Autor wątku Sadlee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sadlee

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Jestem nowy, więc proszę o wyrozumiałość, a wiekiem też wysokim nie świecę, zatem trzeba mi wszystko tłumaczyć łopatologicznie :)

Dzisiejszego dnia dostałem list od spółki "KM" z racji nieuregulowanych mandatów. Pierwszy z roku 2010 ( dwa lata minęły- z tego co wiem przedawnia się po rok) drugi z roku 2011 ( również z tego co słyszałem przedawniony) oraz z roku 2012 ( akurat ten był wystawiony nie słusznie, przy czym spotkałem się z wyzwiskami ze strony kontrolera, odpowiednie pismo do spółki "KM" powędrowało)
Mam pytanie odnośnie opisanej sytuacji, co mogę w tej sytuacji zrobić i jak to wygląda od strony prawnej, mianowicie czy prawo jest po mojej stronie. Z tego co wiem, przejazd bez biletu nie jest ani przestępstwem ani wykroczeniem, no chyba że bym jechał bez biletu 3 razy w roku, co jest już wykroczeniem, ale podkreślam 3 razy w roku, a nie na przełomie 2 lat, prawie 3 lat. Co wynika z czyn z art. 121§ 1 kw o ile dobrze rozumiem.

Proszę o szybką poradę, z góry bardzo dziękuję osobom pomocnym :)

Pozdrawiam
Sadlee

Co możesz zrobić? Nic, przedawnienie o ile dobrze pamiętam to 15 m-cy, jeśli firma wystąpi do sądu i otrzymasz nakaz to składasz sprzeciw powołując się na przedawnienie. Nikt nie broni Ci także spłacić zadłużenia bo dług nawet przedawniony będzie nad Tobą wisiał...

Powrót