Upomnienie o opłacie dodatkowej za postój w Krakowie

• Autor wątku Autor wątku jazzzik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jazzzik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dostalem upomnienie o oplacie dodatkowej za postoj w strefie parkowania od:

prezydent miasta krakowa
zarzad infrastruktury komunalnej i transportu
31586 krakow
centralna 53
strefa platnego parkowania, ul. kalwaryjska 35
tel. 12 257-52-51 (50,10)

nr pojazdu ******
parking ul. Pawia (listopad 2007, luty 2008 )
2x50 zł + 8,80 = 108,80 zł

nr upomnienia ********
na podst. art. 15 par. 1 dnia 17.06.1966
dz. u. 2005 nr.229/poz.1954

podst. praw. art. 13F ust. 1 ustawy z dnia 21.03.1985 o drogach publicznych
dz. u. 2007 nr. 19/ poz. 115

Pytanie, czy to moze uleglo przedawnieniu. W tamtym czasie mieszkalem w Krakowie, ale tez nie przypominam sobie parkowania na ul. Pawiej, ani tym bardziej mandatow za to. Czy jest szansa, ze nalozenie tej oplaty bylo w tamtym czasie bezprawne. No i oczywiscie, czy nie powinni miec jakichs dowodow, ze moje auto tam wtedy stalo. Jednym slowem, moge sie z tego jakos wykrecic, czy nie ma sensu kombinowac i grzecznie zaplacic na wskazane konto?

Z gory dzieki i pozdrawiam,
Piotr

może zaparkowałeś tam i stąd ta opłata jeśli jesteś pewien że nie parkowałeś to złóż reklamacje.takie rzeczy ulegają przedawnieniu po 3 latach

Hmm, czytalem inne posty na ten temat i raczej byla mowa o 5 latach.
Moglbys wskazac zrodlo? 3, a 5 lat stanowi dla mnie w tej sytuacji byc, ablo nie byc :)

Witam,

odświeżę trochę kotleta.
Mam podobną sprawę i wiem, że jeszcze nie uległa przedawnieniu. Pytanie dotyczy natomiast znaku drogowego.

Czy przy miejscu parkowania musi być umieszczony znak D-18 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3b/Znak_D-18.svg/600px-Znak_D-18.svg.png
Oczywiście przy wjeździe do miasta jest oznakowanie, że wjeżdża się w strefę, ale czy to oznacza, że powyższy znak nie jest wymagany? Wtedy, w 2011 na pewno go nie było - potem postawili.

pozdrawiam

Powrót