upowaznienie do odbioru alimentow

• Autor wątku Autor wątku mama888
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mama888

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Witam serdecznie.

Osoba pelnoletnia otrzymuje alimenty od ojca przez komornika. Poniewaz osoba ta mieszka za granica nie ma mozliwosci odbierania pieniedzy. Nie posiada tez konta. Czy komornik moze przesylac pieniadze na adres i imie innej osoby nalezacej do rodziny? Np cioci lub siostry? Jak to zalatwic? Przez podanie do komornika? Jak to napisac?
Dziekuje za odpowiedz.

Niech założy rachunek i przekazywane będą na rachunek.

Tak, rozumiem, tyle ze nie ma narazie niema takiej mozliwosci ,wiec moje pytanie brzmi czy mozliwe jest pismo do komornika ze upowaznia sie inna osobe z rodziny na ktorej adres i nazwisko ma komornik przekazywac alimenty.

W mojej ocenie jest taka możliwość. Ale pismo takie musi przesłać pełnoletnia osoba, na rzecz której wypłacane są alimenty w toku ich egzekucji. Ale w tej sytuacji, gdzie w grę wchodzi upoważnienie dla osoby trzeciej niemal na pewno komornik zażąda obecności osoby w kancelarii i osobistego dokonania takiej zmiany. Tego jestem pewien. Takie historie jak zmiana numeru konta, czy upoważnienie do odbioru pieniędzy tylko osobiście. Przerabiałem to już.

DEziekuje za odpowiedz.
To niestety niemozliwe poniewaz przebywa za granica. Moze ktos inny jeszcze cos wie na ten temat?

Ale ktoś inny nic innego nie napiszę Ci droga mama888 :) To jest wiedza pochodząca z kancelarii komornika :) Proponuję, abyś podzwoniła po kancelariach i tam dopytała co i jak w tej materii. Najlepiej u źródła.

U mnie synowie nie byli osobiscie,ale napisali pelnomocnictwo poswiadczone przez notariusza w Belgii i to wystarczylo.Jednak wczesniej dzwonilam do komornika po informacje(z zagranicy).

place na syna alimenty ktore sciaga mi komornik z wynagrodzenia za prace jest to kwota 800zl,w ubieglym roku w listopadzie syn skonczyl 18 lat( dodam ze nie mam kontaktu z synem ani jego matką nie z mojej winy ,nastawila syna przeciwko mnie)komornik oczywiscie wyplaca alimenty do rak jego matki chcialbym aby to syn otrzymywal te nalezne mu pieniadze,wiem ze syn skarzy sie zawsze ze na wszystko mu brakuje czy moge zwrocic sie do komornika o przedstawienie np dowodu ze wyplaca alimenty do rak uprawnionej osoby czyli mojego syna czy moge od komornika zadac np.pelnomocnictwa gdyby takie bylo ze syn upowaznia matke do pobierania tych pieniedzy ?Prosze o odpowiedz gdyz wiem ze matka wydaje te pieniadze na swoje tylko cele syn nie ma wlasnego ror i wiem ze nie zalatwi zadnych spraw

To syn musi o to zawnioskować, ale zrobi to od ręki. Jeśli ukończył 18 lat, to idzie do komornika i zwyczajnie zmienia numer rachunku/odbiorcę przelewu/przekazu pieniężnego. I tyle. To on od zawsze jest wierzycielem, nie matka.

Powrót