Upoważnienie do udziału w licytacjach komorniczych w imieniu innej osoby

• Autor wątku Autor wątku poldas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

poldas

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam

Chciałbym kupić mieszkanie na licytacji komorniczej, które docelowo miało by się stać własnością mojej mamy. Mama z pewnych względów nie jest w stanie stawić się na licytacji komorniczej.

1. Czy mogę ją reprezentować w takiej sprawie, tj licytować i nabyć nieruchomość?

2. Jeśli tak, jaką formę powinno mieć oświadczenie?

3. Czy jedno oświadczenie może pozwolić mi brać udział w wielu licytacjach bez ich wyszczególnienia?

Tak możesz reprezentować. Zgodnie z art. 977 KPC pełnomocnictwo powinno być stwierdzone podpisem urzędowo poświadczonym - notariusz. No i i teraz kwestia jak Sąd w którym będziesz chciał licytować podchodzi do kwestii zakresu pełnomocnictwa. W moim sądzie wygląda to tak, że pełnomocnictwo musi wyraźnie wskazywać zakres to jest oznaczenie nieruchomości która ma być licytowana, data licytacji, Komornika Sądowego który prowadzi licytację.

u mnie ma to związek z takim orzeczeniem sądu okręgowego - II CZ 1197/13 - Postanowienie Sądu Okręgowego w Szczecinie. Ale nie wykluczam że gdzie indziej sąd może podejść troszkę bardziej liberalnie :) Po wylicytowaniu nieruchomości wskażesz Sędziemu nadzorującemu na rzecz kogo ma być przybicie i przysądzenie własności.

No właśnie kluczowe jest dla mnie to żeby nie chodzić za każdym razem do notariusza, a załatwić to jednym papierkiem kilka ewentualnych licytacji. Domyślam się, że bez wskazania na konkretną będzie ciężko

Ostatnia edycja:
Tam gdzie widziałem licytacje przy moim sądzie takie pełnomocnictwo z wypisaną listą kilkunastu licytacji jest dopuszczalne, ale musi być wyraźnie wskazane o które licytacje chodzi. Nie wystarcza sama treść: upoważniam do zakupu nieruchomości bez sprecyzowania o którą chodzi albo upoważniam do udziału w moim imieniu we wszystkich licytacjach które odbędą się w dniu takim i takim w sądzie takim i takim. Więc zostaje kwestia doprecyzowania jak dokładne musi być określenie licytacji w pełnomocnictwie w rozumieniu sądu nadzorującego. Myślę że można podejść do wydziału egzekucyjnego w tym zakresie i się podpytać.

Dziękuję za odpowiedź i przy okazji kolejne pytanie w temacie.

Art. 977. Pełnomocnictwo do udziału w przetargu powinno być stwierdzone dokumentem z podpisem urzędowo poświadczonym. Podpisy na pełnomocnictwach udzielonych przez państwowe jednostki organizacyjne lub jednostki organizacyjne samorządu terytorialnego oraz na pełnomocnictwach udzielonych adwokatom lub radcom prawnym nie wymagają poświadczenia.

Co konkretnie oznacza zapis: "Podpisy na pełnomocnictwach udzielonych przez państwowe jednostki organizacyjne lub jednostki organizacyjne samorządu terytorialnego"?

Kto może poświadczyć złożone podpisy? Czy musi to być notariusz? Jeśli tak czy musi to być w formie aktu notarialnego?

Ostatnia edycja:
Powrót