Upowaznienie

• Autor wątku Autor wątku kofi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kofi

Użytkownik
Odpowiedzi
59
witam...czy radca prawny występujący pisemnie (w imieniu swojego) klienta musi przedstawić-załączyć ksero upoważnienia?

Powinien do pisma załączyć ksero udzielonego przez Mandanta pełnomocnictwa oraz poświadczyć je za zgodność z oryginałem.

witam...a jeżeli tego nie zrobił, to czy mogę traktować pismo jako nie byłe?
i czy muszę się do niego ustosunkowywać?

kofi napisał:
witam...a jeżeli tego nie zrobił, to czy mogę traktować pismo jako nie byłe?
i czy muszę się do niego ustosunkowywać?

1)nie
2) na żadne pismo (bez względu od kogo, do kogo i z jaką treścią...) nie musisz odpowiadać ..:P- różne są tylko konsekwencje zaniechania odpowiedzi..:P

Wszystko zależy od konkretnej sytuacji. Może Pan zobowiązać pełnomocnika do przedłożenia pełnomocnictwa do reprezentowania w przedmiotowej sprawie terminie 7 dni od daty otrzymania pisma pod rygorem pozostawienia pisma bez odpowiedzi.

Sprawa dotyczy zwrotu (weksla) radcy prawnemu weksla in blanco, który otrzymałem od jego klienta, jako zabezpieczenie udzielonej pożyczki.
Ponad miesiąc temu zarządzałem na piśmie zwrotu pożyczonej kwoty.
Dłużnik poprzez radce kwestionuje legalność weksla( twierdzi, że brak jest podstaw prawnych i faktycznych do wypełnienia weksla), żąda jego zwrotu. Straszy też mnie skierowaniem sprawy do prokuratury z wnioskiem o podejrzenie popełnienia przestępstwa oszustwa określonego w art.286 par. 1 kc

Spisał Pan z dłużnikiem deklarację wekslową? Jak rozumiem, dłużnik do tej pory nie zapłacił całości udzielonej mu pożyczki?

witam...nie spisałem z dłużnikiem deklaracji wekslowej. On nie żądał a ja uważałem, że mnie jest ona niepotrzebna ( tak się doczytałem). Długu nie oddał.

W takim razie proszę odpowiedzieć na pismo pełnomocnika dłużnika, że jeśli nie przedłoży udzielonego mu pełnomocnictwa, pozostawi Pan jego pismo bez odpowiedzi. Potem, jeśli je przedstawi, proszę zobowiązać go do wskazania okoliczności, które dowodzą, że wypełnienie weksla byłoby niezgodne z prawem

dziękuje!

czy wystarczy zrobić to listem poleconym czy trzeba za potwierdzeniem odbioru?

Jeśli zakreśli mu Pan termin na przedłożenie pełnomocnictwa to wskazane jest, aby była zwrotka z datą odbioru :)

Powrót