uprawnienia policjantów bardzo prosze o porade

• Autor wątku Autor wątku eliczek1801
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eliczek1801

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mialem sytuacje taka...
szedłem chodnikiem wraz z dwoma kumplami i
kolezanka i w pewnym momencie zatrzymal sie
radiowóz wyskoczylo dwoch funkcjonariusze jeden
podbiegl do mnie chwycil za ubranie i zaczal
szarpac do radiowozu ( z chodnika przez pas
zieleni na jezdnie) w tym czasie poprosilem go o
to zeby mnie puscil i powiedzialem ze sam dojde a ten nadal mna
szarpal... po pierwsze nie podal mi
zarzutu nie wylegitymowal sie zostalem przewieziony na komisariat i dopiero tam uslyszalem zarzut czyli spozywanie (zamknietego) piwa (ale upitego) w miejscu publiczym zgodze sie zaplace podatek od glupoty i nieznajomosci przepisow jak sie pozniej okazało nawet w w raporcie jest zmieniona nazwa piwa oskarzyli mnie o picie zywca a pilem tyskie hahaha sami mi go schowali do radiowozu owszem na koniec oddali ale nie wazne... lecac dalej po chwili
zaczalem dzwonic do znajomego a funkcjonariusz nie poprosil mnie o telefon tylko mi go wyrwal z reki w trakcie rozmowy ( i pozniej usłyszalem od innych policjantow ze tez moze wziac mi go do kontroli ) tylko nie wiem czy poproscisz czy na bezczelnego wyszarpac bo tak to wygladalo .... prosze o pomoc co moge zrobic gdzie mam sie udac czuje sie fatalnie psychicznie po tym zajsciu i zaczalem sie bac Policji
telefon z reki ... po jakims czasie przyjechal
kolejny radiowoz ... ale to malo istotne chodzi mi
czy ten policjant mial prawo tak sie zachowac w
stosunku do mnie
bo z tego co slyszalem moze mi zabrac telefon

Tematów związanych z uprawnieniami policji, oraz kontrola osobista jest bardzo wiele na forum - proszę na początku poszukać i poczytać, a jeżeli będzie miał Pan jeszcze jakieś wątpliwości to wówczas się dopytać.

Z tego co piszesz masz czterech świadków zajścia. Opisana sytuacja jest przekroczeniem uprawnień. Jeżeli zostałeś zatrzymany na ulicy, to tam policjant powinien podać Ci przyczynę zatrzymania, powinien poinformować Cię o twoich prawach. Na takie zachowanie możesz napisać skargę do Komendanta Miejskiego. Jeśli nie stwarzałes zagrożenia dla porządku publicznego, nie uciekałeś przed Policją, mozna było Cię wylegitymować to zachowanie takie możesz moim zdaniem traktować jako naruszenie twoich dóbr osobistych (naruszenie nietykalności cielesnej).

Powrót