O
outseider
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Mam 16 lat stażu pracy, 54 lata. Ostatnie 18 miesięcy prowadziłam działalność (samozatrudnienie), ale "nie szło mi to specjalnie", składki płaciłam nieregularnie. Od 1 X 2013 r podjęłam pracę na umowę o pracę. Miałam zdolność z med. pracy, 8 października zachorowałam (od wielu lat cierpię na kilka przewlekłych schorzeń). ZUS po prostu szaleje. Muszę składać wyjaśnienia ja i pracodawca, przedstawiać świadków, którzy widzieli mnie w pracy etc., etc. Wezwali mnie na kontrolę w dniu kiedy miałam zabieg operacyjny, a ja nie dostałam wezwania. Z jednego referatu dostaję pismo, że toczy się postępowanie wyjaśniające i w związku z tym wypłata zasiłku jest wstrzymana, a z drugiego referatu, przychodzi decyzja z wcześniejszą datą, że odmawiają z powodu nie poddania się kontroli. Ponieważ przez dwa lata korzystałam z grupowego dodatkowego ubezpieczenia PZU przesłuchiwani są lekarze na okoliczność moich chorób. A ja zastanawiam się z czego żyć i jak nie zwariować. Czy ktoś może mi wyjaśnić o co chodzi i jak postępować. Czuję się zaszczuta we własnym kraju!