Uprawniony do zawarcia umowy o pracę

• Autor wątku Autor wątku kamido1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamido1

Użytkownik
Odpowiedzi
319
Moje pierwsze pytanie:
1) Członkiem zarządu sp. z o.o. staje się od dnia powołania czy wpisu do KRS ?

2) Czy wspólnik sp. z o.o. może zawrzeć umowę o pracę (tzn. zatrudnić osobę), a czy inny członek zarządu może zawrzeć taką umowę (tzn. tez chodzi o zatrudnienie innej osoby).
Moje pytanie dotyczy głównie kto może to zrobić, bo jest sytuacja, że jest jeden wspólnik, który jest w zarządzie i są jeszcze 2 osoby w zarządzie, które są pracownikami i istnieją obawy, że może kiedys ktoś zakwestionować zawracie umów, dlatego zależy na ewentualnej ich poprawie.

1. Powołania.
2. Z członkiem zarządu umowę o pracę zawiera rada nadzorcza lub specjalny pełnomocnik.

dziękuję. proszę więc o opinię:
1) z jedną osobą X, zawarta umowa o pracę przez członka zarządu Y. X po jakimś czasie dopiero został członkiem zarządu. Więc rozumiem że ta umowa jest prawidłowa.
2) Jednak osoba Z została powołana na członka zarządu 20.03. a umowę o pracę członek zarządu Y zawarł z nią 23.03. Tu jest nieprawidłowo prawda ? Rady nadzorczej nie ma. Należy powołać pełnomocnika ? kogoś z zewnątrz ? jak to w praktyce przebiega ?
z góry dziękuję

i jeszcze 3 pytanie. Kiedy zostają takie umowy podważane i przez kogo ?

1. Umowa 1 jest ok, druga nieważna.
2. Należy powołać uchwałą zgromadzenia wspólników pełnomocnika do zawarcia tej umowy.
3. Najczęściej przez US, który kwestionuje zaliczenie wynagrodzenia z takiej nieważnej umowy w koszty.

Bardzo dziękuję.
Kto może być takim pełnomocnikiem ? bądź kto nie może ?
1. nie może jedynie inny członek zarządu i wspólnik ?
2. a może każdy inny ? a czy np. osoba bez polskiego obywatelstwa ? lub np. żona wspólnika?

Nie ustanawiałabym pełnomocnikiem innego członka zarządu. Może być obcokrajowiec albo żona wspólnika.

Bardzo dziękuję :) myślę że wszystko jasne juz :) upewnię się tylko. Wyłaczonymi do zawarcia umowy z członkiem zarządu jest inny członek zarządu i wspólnik ? Tak ?

Rozumiem, napisałam o wspólniku, gdyż w tym przypadku wspólnik jest zarówno członkiem zarządu i on zawarł umowę, więc co taka umowa jest też nieważna skoro wspólnik jest też członkiem zarządu ?

Oj, testuje pan moją cierpliwość. Jeżeli wspólnik jest też członkiem zarządu, to umowa z nim powinna być zawarta przez pełnomocnika. Pełnomocnikiem lepiej żeby nie był inny członek zarządu, choć wyraźnego zakazu w ksh nie ma.

przepraszam i dziekuję za wszystkie informacje

Powrót