Uprawomocnienie się nakazu zapłaty w EPU

• Autor wątku Autor wątku eg0n
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eg0n

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Witam.
27 grudnia 2011 otrzymałem nakaz zapłaty do złozonego pozwu o niezapłacone faktury. I tak czekam 2 miesięce na uprawomocnienie się nakazu.
Pozwany prawdopodobnie nie odbiera korespondencji z sądu.
Kiedy mogę spodziewać się jakiejś informacji z sądu? Czy sam mogę wysłać jakieś zapytanie o sprawę? Jeśli wysłany nakaz był awizowany, to juz napewno wrócił do sądu, więc dlaczego sprawa stanęła.
Jeśli wrócił z adnotacją, że "adresat nie odbiera" lub coś w tym stylu to powinno być traktowane jako skutecznie doręczone i nakaz powinien się uprawomocnić.
Jeśli z adnotacją, że "adresat nie mieszka" to sąd powinien wezwać mnie do wskazania właściwego adresu doręcznia.
Jesli to zrobi, to w jaki sposób mogę ustalić adres.
Z góry dziękuję

A skąd sąd ma wiedzieć, to o co pan pyta? Ma pan dostęp do akt i zapewne widzi, że zwrotka nie powróciła!
1. będzie;
2.wezwie;
3. zwrócić się do właściwej jednostki mswia i wnieść o przedłużenie terminu do wskazania adresu, gdyż długo się czeka na odpowiedź;

W normalnym sądzie na klauzulę czeka się nawet pół roku od dnia DORĘCZENIA, w epu, z tego co mi wiadomo, do dwóch miesięcy, więc i tak jest to szybko.

W postępowaniu nakazowym, przynajmniej w esądzie, klauzylę wykonalności otrzymuje się automatycznie po uprawomocnieniu się nakazu.
Czyli pozostaje mi czekać na kolejny ruch sądu.
W historii sprawy odnośnie doręczenia nakazu jest tylko informacja, że został wysłany do pozwanego pocztą tradycyjną.

Witam,
pod koniec marca złożyłam pozew do EPU, pozew został opłacony.
Do dnia dzisiejszego nic z ta sprawą sie nie dzieje, nie wiem czy ja mam wysłać pozew do pozwanego ? Czy to sąd wszystko załatwia i mam czekać na odpowiedź ? Jeżeli tak to ile to może trwać ? Ponieważ minął już miesiąc od opłaty pozwu.
Czy jeżeli wszystko będzie z pozwem w porządku to EPU od razu wystawia nakaz do zapłaty? Czy będę musiała jeszcze dostarczyć oryginały dowodów i dopiero wówczas będzie wystawiony nakaz? Czy wygląda to w ten sposób że jeśli EPu nie jest w stanie wydać nakazu, przekazuje sprawę do sądu rejonowego i dopiero wówczas dostarcza się oryginały dokumentów i jest normalna sprawa ? Jakie wiążą się z tym opłaty jeśli w EPU zapłaciłam 30,78zł

Generalnie, co dzieje się dalej po opłaceniu pozwy ?

Dalej to masz czekać aż sąd postanowi czy zasądzić czy nie. Miesiąc to nic, czeka się od miesiąca do czterech, spokojnie.

Powrót