Uprawomocnienie w EPU

• Autor wątku Autor wątku blue60
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dzięki Panowie. Myślałem, że pismo procesowe z mojej strony coś przyspieszy, ale skoro mam czekać to czekam. W tym czasie muszę potwierdzić/ustalić ten adres zarządu :/

Inna sprawa.
SR wezwał do złożenia pozwu na formularzu, ale zanim to zrobiłem dłużnik zapłacił kwotę główną (dochodziłem również odsetek).
Teraz pytanie, czy wysyłać pozew z roszczeniem samych odsetek, czy też nie wysyłać nic i po 2 tyg. sprawa zostanie umorzona? Co w tej drugiej sytuacji z poniesioną przeze mnie w EPU opłatą sądową?

1. skoro wezwał, to przedstawiasz ten sam pozew z załącznikami na formularzu;
2. odrębnie dołączasz oświadczenie o cofnięciu pozwu stwierdzając, że pozwany zapłacił kwotę x (tylko najpierw skapitalizuj odsetki i zalicz sobie to na poczet odsetek i odejmij od należności CAŁEJ, zostawiając określoną kwotę wraz z odsetkami wyliczoną na dzień cofnięcia pozwu);
3. umorzenie to jest równoznaczne z przegraniem sprawy i możesz się liczyć, o ile ten sąd wie co robi z zasądzeniem kosztów od Ciebie;

witam a czy podreferendarz w tym sadzie moze wydawac wyroki skazujace czy tylko sedzia?? i czy moze wydawac ten sam wyrok kilkakrotnie w tej samej sprawie??

derku:

a kto to podreferendarz?

W epu nikt nie wydaje wyroków, tylko nakaz zapłaty.

Jeśli chcesz uzyskać odpowiedź, opisz swoją sprawę, jak człowiek, ew. udaj się na inne forum zajmujące się krytyką wszystkich i wszystkiego

rafal_26 napisał:
1. skoro wezwał, to przedstawiasz ten sam pozew z załącznikami na formularzu;
2. odrębnie dołączasz oświadczenie o cofnięciu pozwu stwierdzając, że pozwany zapłacił kwotę x (tylko najpierw skapitalizuj odsetki i zalicz sobie to na poczet odsetek i odejmij od należności CAŁEJ, zostawiając określoną kwotę wraz z odsetkami wyliczoną na dzień cofnięcia pozwu);
3. umorzenie to jest równoznaczne z przegraniem sprawy i możesz się liczyć, o ile ten sąd wie co robi z zasądzeniem kosztów od Ciebie;

Dzieki Rafale, jak zwykle można na ciebie liczyć :)
SR wezwał mnie do sprecyzowania kwot cząstkowych od których liczone miały być właśnie odsetki, wiec to muszę uzupełnić. Treść pozwu ma być stricte ta sama co na dzień złożenia w EPU?
Np. kwota sporu - z pozwu w EPU, czy na dzień składania pozwu do SR? Pytam, bo scenariusz był taki: EPU przekazuje do SR > dłużnik płaci 1/2 kwoty głównej > odbieram wezwanie od SR > dłużnik płaci 1/2 kwoty głównej. To ma jakieś znaczenie, czy trzymam się tego co było w pierwotnym pozwie w EPU uzupełnionego o to co prosi SR, a o wpłatach informuje dopiero w piśmie procesowym gdzie cofam częściowo pozew (po zaliczeniu wpłat na odsetki w pierwszej kolejności).

Czy dowody, np. f-ry mogą być zwykłymi kserami "za zgodność" podpisanymi przeze mnie?
Poniosłem koszty w EPU czyli 1/4, jeśli umorzy SR to wezwą do uzupełnienia opłaty czy stracę to co zapłaciłem w EPU?

Ostatnia edycja:
1. tak jak napisałem wyżej ten sam pozew i odrębne pismo z cofnięciem;
2. mogą być ksera poświadczone;
3. jeśli umorzy, to stracisz i przegrasz sprawę (napisałem to wyżej); nie mówiąc już o tym, że dłużnik może skutecznie żądać zwrotu świadczenia, jako nienależnego;

A myślę jeszcze nad jednym rozwiązaniem. Mój wniosek wycofujący powództwo. Czy mogę zrobić to przed uzupełnieniem pozwu na formularzu?
Kwoty odsetek nie są takimi o które warto walczyć, a sąd gospodarczy przed którym toczy się sprawa ze względu na siedzibę s-ki z o.o. jest daleko. Nie daj Boże sprzeciw dłużnika i konieczność jechania na rozprawę to większe koszty niż strata opłaty do EPU.

Wysyłam jednak pozew zgodnie z twoją sugestią, ale mam wątpliwości czy nie pokpiłem terminów.
Wezwanie do złożenia pozwu na formularzu mam odebrane 29.10., 14 dni mija 11.11. (święto, niedziela). Mogę wysłać pozew jutro?

Dwa tygodnie mijają Ci jutro i jutro musisz wysłać. Odebrałeś w poniedziałek, to termin w poniedziałek upływa.

Dzięki Rafale za wyjaśnienie. Pozew wysłany, jutro wyślę pismo z częściowym cofnięciem powództwa (czy takie pismo w sytuacji, gdzie nie wydano jeszcze nakazu wysyła się w 1 egz. czy z odpisem/-ami?).
Byłbyś tak uprzejmy rozjaśnić mi różnicę między odstąpieniem od kwoty głównej i żądaniem odsetek, a zaliczeniem wpłat na poczet odsetek i żądaniem części kwoty głównej w takim piśmie procesowym.

Moje wątpliwości biorą się stąd, że dług wynosił X, dłużnik spłacił przed wytoczeniem powództwa 1/3X (ze zwłoką). Ja wytoczyłem powództwo o brakujące 2/3X, odsetki od 2/3X oraz odsetki od zapłaconej (ze zwloką) wcześniej 1/3X. W między czasie (po przekazaniu z EPU do SR) pozwany spłacił 2x po 1/3X. Chodzi mi o ty, czy jeśli zastosuję zaliczenie wpłaty najpierw na poczet odsetek, to czy sąd nie "zapyta" dlaczego pierwsza wpłata (ta przed pozwem) nie była też tak rozliczona.

Powrót