Uprawomocnienie wyroku odszkodowanie

• Autor wątku Autor wątku GrzegorzKutno
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GrzegorzKutno

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Mam takie pytanie mineło juz od wyroku 16 dni a czas jest na 14 dni na uprawomocnienie wyroku jeszcze nic nie dostalem z wiasku z tym czy jezeli firma ktora ma wyplacic mi odszkodowanie odwołala sie to czy poinformawoano by mnie listownie i czy jezeli sie nie odwola to poinformuja mnie ze wyrok zostal uprawomocniony z gory dziekuje

A czy firma złożyła tzw. zapowiedź apelacji (tj. wniosek o sporządzenie uzasadnienia wyroku)?

Tzn chodzi ci o to czy przed wyrokiem zlozyla taki wniosek o to aby sad sporzodzil dla nich uzadadnienie wyroku tak ??

Wniosek o pisemne uzasadnienie wyroku składa się w terminie do 7 dni od ogłoszenia wyroku. Teoretycznie sąd ma 14 dni na sporządzenie uzasadnienia, ale w praktyce trwa to o wiele dłużej.
Należy dowiedzieć się w sekretariacie wydziału, czy wniosek takowy wpłynął.
Jeśli tak, to należy czekać na apelację strony przeciwnej.

Ale na wyroku nie bylo strony przeciwnej nie stawila sie wogule na sprawe wydaje mi sie ze nie zlozyla w niosku

Strony nie muszą być obecne na ustnym ogłoszeniu wyroku. Natomiast terminy są liczone od dnia ogłoszenia wyroku.
Proszę zadzwonić do sekretariatu i wszystkiego się Pan dowie. My możemy tylko "gdybać" i domyślać się.
Na uprawomocnienie się wyroku zwykle czeka się 21 dni.

Powrót