Uprawomocnienie wyroku

• Autor wątku Autor wątku emgie1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emgie1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
Dnia 28.08.2008 odbyło się posiedzenie sądu w trybie artykułu 335 kpk na którym zostałem skazany na 2 lata w zawieszeniu na 4
oraz dozór kuratora na okres próby (na posiedzenie stawiłem się osobiście). Mam w związku z tym kilka pytań (które być może były wcześniej wielokrotnie zadawane, ale nie mogę odnaleźć na nie jednoznacznej odpowiedzi):
1) Jak długo trwa uprawomocnienie się wyroku: czytałem o trzech wersjach 7, 14 lub 21 dni. Zakłądam, że prokurator nie złoży apelacji.
2) Czy czas do upawomocnienia się wyroku rozpoczyna się od dnia ogłoszenia wyroku czy od dnia doręczenia wyroku pocztą?
3) Po jakim czasie od uprawomocnienia się wyroku muszę skontaktować się z kuratorem?
4) Ile czasu (i od kiedy) mam na pokrycie kosztów sądowych (600zł)?

Pozdrawiam!

1) 7 dni
2) od ogłoszenia
3) kurator sam się z Tobą skontaktuje
4) 30 dni od daty otrzymania wezwania do zapłaty

w sprawie mojego chłopaka też odbyło się posiedzenie sądu ale pod jego niobecność. postanowienie to odbyło sie ze względu na pisane zażalenia z zakładu kanego. pros o niezwłoczne zwolnienie z zakładu karnego. pismo o zwolnieniu jeszcze nie doszło do ewidencji zakładu karnego. dowiedziałam się że musi się uprawomocnić w ciiągu 7 dni. nie wiem czy to porawda? zakładam że osiedzenie odbyło się 12 lub 13 stycznia. kiedy powinno dojść do zakładu karnego pismo zwalniające??? prosze o pomoc.

MałgosiaO napisał:
3) kurator sam się z Tobą skontaktuje

Pewnie tak, ale warto wiedzieć, że kodeks karny wykonawczy skazanemu nakazuje skontaktować się niezwłocznie (najpóźniej w okresie 7 dni od dowiedzenia się o oddaniu pod dozór) z kuratorem (art. 169 § 2 k.k.w.).

Powrót