Uprowadzenie dzieci a miejsce ich zamieszkania

• Autor wątku Autor wątku klementyna1420
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klementyna1420

Użytkownik
Odpowiedzi
58
Witam serdecznie.

Proszę o pomoc.
Dopiero w połowie tygodnia spotkam się z adwokatem. Policja nie pomaga - niewiem co robić i jak uspokoić dzieci

Zona tydzień temu zabrała dzieci i wywiozła w nieznane misce i nie chce udzielić informacji gdzie się znajdują. Ogranicza mi kontakt telefoniczny. W ciągu tygodnia tylko 2x odebrała telefon. Nie chce włączyć kamerki , rozmowa trwa 5 minut i się rozłącza. Przerywana moja rozmowę z dziećmi i na mnie podnosi glos. Dzieci płaczą do telefonu, że chcą do taty , proszą kiedy je z tad zabiorę... Policja nie przyjmuje zgłoszenia uprowadzenia z twierdząc ze żona ma do tego prawo. Ale czy ja niemam prawa wiedzieć gdzie są dzieci?

Wiem że w sądzie jest złożony wniosek o alimenty i miejsce zamieszkania przy niej na czas trwania rozprawy. Sprawa o rozwód jeszcze nie jest złożona.
Czy mam jeszcze szansę zobaczyć dzieci zanim nastąpi rozwód ? Jak mam o nie walczyć żeby to miejsce zamieszkania na czas procesu było przy mnie , chociaż dla tych dzieci które najbardziej płaczą i chcą do mnie wrócić.
Martwię się o dzieci. Przed uprowadzenie było zgłoszone na policję pobicie dziecka przez żonę. Zona jest zadłużona dosłownie wszędzie , ma syndyka , długi po prywatnych osobach - wiem , że dzieci zabrała tylko dla świadczeń socjalnych.

Dlaczego policja nie reaguje na moje zgłoszenie 😢

klementyna1420 napisał:
Dlaczego policja nie reaguje na moje zgłoszenie
Kwesia ustalenia przy którym rodzicu dziecko ma mieć każdorazowe miejsce pobytu należy do sądu rodzinnego. Policja nie zajmuje się odbieraniem od jednego rodzica dzieci na żądanie drugiego rodzica - powinna na ten moment ustalić czy dzieci są bezpieczne a jeżeli są to na tym zadanie funkcjonariuszy się kończy. Skoro sprawa o ustalenie miejsca pobytu jest w toku to może Pan w odpowiedzi na wniosek matki żądać by miejsce pobytu dzieci było przy panu a dodatkowo wnieść w tym zakresie o udzielenie zabezpieczenia na czas trania sprawy - jako wniosek ewentualny może Pan domagać się w tej samej sprawie i w tym samym piśmie ustalenia i udzielenia zabezpieczenia kontaktów z dziećmi.

Powrót