Upublicznianie wizerunku bez mojej zgody

• Autor wątku Autor wątku khalifa77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

khalifa77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Jak mogę skutecznie napisać/sformułować zgłoszenie do administratora strony np. youtube, aby zostały natychmiastowo usunięte nagrania, bądź zdjęcia z moim wizerunkiem, oczywiście upublicznione bez mojej zgody?

khalifa77 napisał:
Jak mogę skutecznie napisać/sformułować ...
Skutecznie można użyć długopisu, ołówka, klawiatury komputera. Na pewno pojawi się skutecznie jakaś treść. Może ona brzmieć "Wzywam do zaprzestania naruszania ochrony mojego wizerunku ..." lub "... spowodowania zaprzestania ..." powołując się na Art. 14. ust. 3. Ustawy.
Tylko należałoby zacząć od rozstrzygnięcia czy rozpowszechnianie tego wizerunku faktycznie wymagało Twojej zgody.

PS.
Proponowałbym zacząć od procedur jakie oferuje tamten portal.

Ostatnia edycja:
Wg regulaminu Youtube daje czas osobie naruszającej czyjś wizerunek 48h na usunięcie filmu, później niby serwis sam działa w tej sprawie. Jak można wyegzekwować szybsze, natychmiastowe usunięcie, jeśli jest ewidentne naruszenie prywatności (nagrywanie filmów z ukrycia w celu ośmieszenia itd.)? Bezzwłoczne udanie się do adwokata?

Nadal nie wiemy czy zgoda na rozpowszechnianie wizerunku była potrzebna.

Mogło dojść do naruszenia dóbr osobistych.

Możesz napisać do yt. Adwokat w 48 godzin nic nie zdziała.

khalifa77 napisał:
Bezzwłoczne udanie się do adwokata?
Co miałby zrobić w tej sytuacji adwokat? Włamać się na konto osoby udostępniającej film i go usunąć?
Prawo do ochrony wizerunku nie jest w stanie zapewnić, że nie będzie on bezprawnie rozpowszechniany. Jest ono stworzone po to, by w razie tego typu naruszenia można było do naruszającego skierować roszczenia.

skierować roszczenia, ale żadne dobra nie są naruszone?, nie mam żadnych praw by żądąć usunięcia materiałów?

Podstawowym żądaniem jest zaniechanie tego działania.

PS.
Nadal nie wiemy czy możesz takie roszczenia wysuwać.

Ostatnia edycja:
jesli jest kilka np. filmow wrzuconych ze mna w "roli glownej" 2 lata temu w czasach szkoly sredniej na przerwie badz na zajeciach, bo to zeby sie ze mnie nasmiewac i wyzywac w komentarzach i opisywac rzeczy oczerniające mnie ktore nie mialy miejsca to to nie jest podstawa do roszczenia?(wiem szkola miejsce publiczne) aha i upublicznione bez mojej zgody i wiedzy, w wielu sytuacjach nawet nie wiedzialem, ze jestem nagrywany/fotografowany..

Powrót