Upublicznienie monitoringu z moim wizerunkiem.

• Autor wątku Autor wątku Bibkop
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bibkop

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
Oto w weekend, przechadzalem sie przez centrum mojego miasta. Moi znajomi byli pod wplywem alkoholu przez co przewrocili lawke na ulice. Ja jestem z nimi na nagraniu z monitoringu, twarz moja nie jest ocenzurowana i znajac mnie spokojnie mozna wywnioskowac ze to ja jestem na nagraniu. Kilka minut po tym zlapala nas policja co widac na nagraniu.
Filmik z kamery zostal udostepniony na fan page mojego miasta, ktory obserwuje 14500osob i tutaj moje pytanie:
Czy straz miejska mogla udostepnic to nagranie adminowi fan page? Bez zakrycia twarzy itd tymbardziej, ze poszukiwani nie jestesmy i ja nic tam nie zrobilem? Czy mam o co walczyć w sądzie?
Dodam, ze pisalem do admina. Odpisal ze nie usunie tego i moga isc do sadu powołując sie na pkt 2 artykulu 81:

"2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:

1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;

2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza."

Co o tym myslicie?

Bibkop napisał:
... 2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza." ...
To Twój udział w nagraniu.
[FONT=&quot]
Cytat:
Idzie tu o przedstawienie miejsca lub wydarzenia, w którym występują wprawdzie rozpoznawalne osoby, ale główną treść przedstawienia konstytuuje miejsce (np. ulica lub budowla) lub wydarzenie (np. manifestacja lub impreza sportowa), a nie rozpoznawalna podobizna osoby lub osób; nie osoba, lecz miejsce lub wydarzenie stanowi główny przedmiot treści przedstawionej.
(SA z Krakowa, sygn. akt I ACa 957/01)

Ale może mieć tutaj miejsce naruszenie pozostałych dóbr osobistych:[/FONT]
Cytat:
... Powód mógł więc czuć się w sposób uzasadniony dotknięty treścią wspomnianego tekstu, ponieważ zestawienie tego tekstu z fotografią powoda może prowadzić do wniosku, że Redakcja gazety zaliczyła także powoda do grupy osób wykazującej przestępcze zachowanie w centrum Gdańska. W takiej sytuacji nie ma znaczenia to, jakie osoby rozpoznały powoda na fotografii (np. osoby bliskie, znajomi lub inne jeszcze osoby) i jaka była liczba tych osób. Opublikowanie fotografii powoda w prasie i zaopatrzenie jej w zdecydowanie pejoratywne informacje, sugerujące określone działanie przestępcze powoda, może uzasadniać wniosek, że doszło do naruszenia dobra osobistego powoda w postaci jego czci (dobrego imienia) w rozumieniu art. 23 k.c. ...
SN 27 lutego 2003 r IV CKN 1819/00

[FONT=&quot]
[/FONT]

Powrót