Upublicznienie wizerunku w internecie

• Autor wątku Autor wątku 10odh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

10odh

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry!
Kopę lat temu będąc w gimnazjum w szkole zjawiła się jakaś gazeta i wykonali oni następujące zdjęcie: ***mod***

Na zdjęciu znajduje się mój wizerunek a dodatkowo podpis pełne imię i nazwisko.

Gdy zaczynałem studia napisałem prośbę do tej gazety o usunięcie mojego nazwiska, nie chcę aby każdy mógł znaleźć informacje o mnie wpisując imię i nazwisko w google. Dostałem odpowiedź, że nie łamią praw autorskich i niczego nie zmienią, ponieważ 15 lat temu dostali na to zgodę szkoły.

Teraz mam już 30 lat, temat wraca jak bumerang. Z niewiadomej przyczyny, Google ponownie zaindeksował stronę, wpisując moje imię i nazwisko jest to strona TOP 1.

Proszę państwa o fachową opinię, czy mogę domagać się usunięcia mojego wizerunku? Czy mogę domagać się usunięcia chociaż nazwiska? Czy stanowisko gazety "posiadanie zgody szkoły" powoduje, że ja nie mam nic do powiedzenia w kwestii udostępniania mojego wizerunku i danych osobowych? Na co mogę się powołać pisząc do nich - czy RODO w tym wypadku jest OK?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
To nie jest rozpowszechnianie wizerunku wymagające Twojej zgody. Po szczegóły użyj opcji Szukaj bo ten temat był tutaj wielokrotnie omawiany.

Powrót