Uregulowane zadłużenie alimentów

• Autor wątku Autor wątku Duudek92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Duudek92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, mam pytanie przez dłuższy okres czasu po kłótni z byłą żoną nie płaciłem alimentów, jednak doszliśmy do porozumienia a ona wstrzymała pisemnie windykacje komornicza a ja spłaciłem całe zadłużenie po czym dostałem zaświadczenie od komornika że wszystko jest uregulowane. Płace od tego roku regularnie byłej żonie zasadzoną kwotę i nie posiadam z nią konfliktu. Jednak jak się dowiedziałem szuka mnie teraz policja co dziwne w sprawie właśnie alimentów.(nie mieszkam w Pl i nie posiadam też w Pl żadnego zameldowania). Moje pytanie brzmi czy jeśli wszystko jest uregulowane to coś mi grozi nadal za tamten okres czasu przez który nie płaciłem alimentów? Jeśli tak to co mogę zrobić w takiej sytuacji?

Pytanie co konkretnie zrobiła żona u komornika. Jeśli nie złożyła wniosku o umożenie egzekucji od daty x, tylko złożyła wniosek o zawieszenie egzekucji zaległości, a Pan pominął komornika i płacił ex to jak najbardziej może Pana szukać komornik, policja prokurator. Najlepiej zadzwonić do komornika i poprosić o wyjaśnienie sytuacji. Może też skontaktować się z jednostką policji, która Pana poszukuje.
Jeśli ex się pomyliła to ona musi jako wierzyciel zwrócić się pisemnie do komornika o zaprzestanie egzekucji. Będzie musiała też ponieść konsekwencje w postaci opłat komorniczych jesli zdecyduje się znieść ją z datą wsteczną, w końcu ktoś te opłaty zapłacić będzie musiał...

Tak złożyła wniosek o zawieszenie egzekucji. Całość splacilem i posiadam zaświadczenie od komornika że wszystko jest spłacone.

Złożyła wniosek o zawieszenie egzekucji z dn 18 marca. Cała należność splacilem dostałem pismo od komornika że postępowanie jest zawieszone i że wszystko jest spłacone.

Być może żona pobierała coś z FA?
W takiej sytuacji zalecam zadzwonić na komisaraty policji. Być może sama żona złożyła doniesienie o nie alimentacji i zapomniała je wycofać. Jeśli tak to może Pan np zeskanować i wysłać w formie elektronicznej potwierdzenie spłacenia długu.

Powrót