uregulowanie kontaktów z bratanicą

• Autor wątku Autor wątku Futrzaak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Futrzaak

Użytkownik
Odpowiedzi
189
Bardzo proszę o poradę...
Chodzi o art. 113 (6) KRIO i uregulowanie kontaktów z dzieckiem, ale w linii chrzestni z bratanicą oraz kuzynami.
Mój brat zmarł i nie możemy się dogadać z jego żoną. Mieliśmy super kontakt z chrześnicą, zabieraliśmy ją do siebie, dziecko bylo szczęśliwe i bezpieczne. Były regularne spotkania, wycieczki i zaangażowane uczestnictwo w życiu dziecka razem z naszym dzieckiem, które również tęskni za kuzynką... Matce odwaliło i w kłótni zakała nam kontaktów. Czy ktoś z Państwa spotkał się z takim rodzajem sprawy? Może ktoś widział podobne orzecznictwo lub komentarze? Występuje bliskie pokrewieństwo, ale nie ma "sprawowania przez dłuższy czas pieczy nad dzieckiem".Dobro dzieci oraz silna więź wchodzą w grę czy to za mało...? Wiemy, że bratanica również tęskni za rodziną, mówi że nas kocha i wtula się w nas gdy zobaczy przypadkiem w mieście. Proszę o pomoc, mamy związane ręce.

Jeżeli wytworzyła się więź i trwanie tych kontaktów jest zgodne z dobrem i wolą dziecka to ustalenie takich kontaktów tj. pomiędzy siostrą ojca a dzieckiem jest teoretycznie możliwe, nawet jeżeli nie wystąpiło sprawowanie bieżącej pieczy przez dłuższy czas.

a mogłabym prosić o jakieś komentarze lub podobne orzeczenia w takich sprawach? tworzę wniosek do Sądu i szukam czego mogę. Wezwaliśmy matkę dziecka do przedsądowego uregulowania kontaktów to zezwoliła łaskawie aż ma telefony pod jej nadzorem. Jakbyśmy intruzami byli...

też znalazłam to orzeczenie, ale gdy pytam np. adwokatów w mieście czy koleżankę w Sądzie, to nikt nie spotkał się z taką sprawą, dlatego badam realne szanse

Powrót