Urlop 14- dniowy a L4

• Autor wątku Autor wątku Okopowy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Okopowy

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Witam.

Pracuję na etacie, 1-miesięczny okres rozliczeniowy, praca 5x8h w tygodniu. W firmie mamy plan urlopowy, na początku roku już wiem, kiedy mamy urlopy narzucone przez firmę.

W lipcu cała firma jest zamykana na 2 tygodnie i mamy 14-dniowy urlop. W tym roku w pierwszym tygodniu urlopu miałem zwolnienie lekarskie. Czy w tym przypadku muszę wziąć w innym terminie te 14 dni urlopu? Pytam, bo nie mam już tylu dni do wykorzystania.

Nie bardzo rozumiem pytanie: bo w ogóle nie musisz brać 14 dni.

Chodzi mi o 14 dni wolnego pod rząd, czyli 10 dni urlopowych + 2 weekendy - nie muszę mieć takiego wolnego w ciągu roku?

kodeks pracy, to pracownik dysponuje swoim urlopem

Art. 162. Na wniosek pracownika urlop może być podzielony na części. W takim jednak przypadku co najmniej jedna część wypoczynku powinna trwać nie mniej niż 14 kolejnych dni kalendarzowych.
Jak na razie nie został zniesiony
Dysponuje na tyle na ile pozwala mu przepis

cologniola napisał:
Możesz wskazać podstawę prawną swojego twierdzenia ?
Tak ogólnie to Kodeks Pracy - ale wiem nie o to pytasz.
Nie chce mi sie teraz szukać - ale jakieś dwa, trzy miesiące temu przeszła przez internet fala na różnych portalach, że to tylko i wyłącznie pracownika wybór czy chce te 14 dni. Już nie pamiętam czy to był wyrok czy stanowisko GIP... w każdym razie po tamtej lekturze utkwiło mi w głowie, że jak pracownik CHCE to sobie może dowolnie dzielić urlop i nie jest bezwględnie związany tym, by jeden urlop był minimum 14 dni.
Mi to teraz nie jest potrzebne więc szkoda mi czasu szukać - ale jak ciebie to minęło - to daję ci znak, że podejście się zmieniło.

Wszystko zaczeło sie od stanowiska jakie wydał GIP w którym jedynie stwierdził ,że nadmierne rozdrobnienie urlopu wypoczynkowego pracownika - czyli krótszy niż 14 dni nie stanowi już wykroczenia i pracodawca nie zostanie ukarany jeżeli wyrazi zgodę na takie podział urlopu.
Natomiast podkreślił w piśmie ,że
„nadmierne rozdrobnienie urlopu udzielanego na wniosek pracownika nie stanowi wykroczenia przeciwko jego prawom”, jest jednak sprzeczne z treścią art. 162 Kodeksu pracy, który wprost wskazuje, iż co najmniej jedna część wypoczynku powinna trwać nie mniej niż 14 kolejnych dni kalendarzowych”.
W praktyce oznaczać to może jedynie ,że jeżeli pracodawca wyrazi zgodę na podział inny niż przewiduje KP to nie zostanie ukarany, a pracownik ma prawo występować o urlop krótszy niż 14 dni.
W tym przypadku kiedy pracodawca tworzy plany urlopowe i nie zgadza sie na podział inny jak przewiduje KP to moim zdaniem pracownik nie ma wyboru i musi złożyć takie propozycje terminu swojego urlopu aby było te 14 dni kalendarzowe wolne
Jakby nie było to pracodawca tworzy plany urlopowe

Pytający resztę urlopu niewykorzystanego powinien wykorzystać w innym czasie i nie musi już to być 14 dni kalendarzowych wolnych

Pan_robotnik napisał:
Tak ogólnie to Kodeks Pracy
a tak konkretnie ?

Zwróciłbym jeszcze uwagę na to:
Okopowy napisał:
na początku roku już wiem, kiedy mamy urlopy narzucone przez firmę.
Art. 163 § 1. Urlopy powinny być udzielane zgodnie z planem urlopów. Plan urlopów ustala pracodawca, biorąc pod uwagę wnioski pracowników i konieczność zapewnienia normalnego toku pracy. Planem urlopów nie obejmuje się części urlopu udzielanego pracownikowi zgodnie z art. 167².

Pracodawca nie może narzucać terminu urlopu.

Powrót