Urlop dziekański/ działalnosć gospodarcza / renta rodzinna

• Autor wątku Autor wątku arabeska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arabeska

Użytkownik
Odpowiedzi
51
Witam,
proszę mi powiedzieć, jaki mogę mieć dochód miesięczny będąc na urlopie dziekańskim, żeby nie stracić prawa do renty rodzinnej ?

Witam,
Od 01.03.2008 r.

a) dla osoby pobierającej rentę rodzinną z ZUS:
- przy miesięcznym przychodzie przekraczającym (70% przeciętnego wynagrodzenia tj.) 2.029,90 zł, ale niewiększym niż (130%) tj. 3.514,50 zł - kwota renty rodzinnej ulega zmniejszeniu,
- przy miesięcznym przychodzie przekraczającym kwotę 3.514,50 zł - renta ulega zawieszeniu w całości;

b) dla świadczeniobiorcy KRUS:
- przy miesięcznym przychodzie przekraczającym 2.029,90 zł niewiększym niż 3.514,50 zł - kwota renty rodzinnej ulega zmniejszeniu,
- przy miesięcznym przychodzie przekraczającym kwotę 3.514,50 zł - renta wypłacana jest w częsci składkowej (częśc uzupełniająca zawieszona w całości).

Natomiast, jeśli świadczeniobiorca=student nie ukończył 26 lat i jest zatrudniony na umowę o świadczenie usług np. umowę zlecenie czy o dzieło osiągane dochody nie mają wpływu na wysokosc renty rodzinnej.

A czy przebywanie na urlopie dziekańskim nie zmienia w żaden sposób możliwej wysokości dochodu?

PS Bardzo dziękuję!

Nie...
nie słyszałam, żeby urlop dziekański zmieniał kwestię "ograniczeń dochodowych".

Mam pytanie czy jak mam rente rodzinna i bede zatrudniona na umowe o prace i bede zarabiala maks do 1.300 to czy wysokosc mojej renty sie zmieni??

Jeszcze jedno pytanie czy trzeba powiadomic ZUS o podjeciu pracy czy nie??

Witam Cie brygida,
Odpowiedź na pyt. 1: nie (jeżeli mowa o 1.300zł brutto miesięcznie, dopiero kwota ok. 2.000zł brutto miesięcznie ma wpływ na wysokosć)
Odpowiedź na pyt. 2: tak (patrz: informacje na końcu decyzji)

Pozdrawiam

Jeszcze jedno czy powiadomic Zus jak podpisze umowe czy wczesniej??

Witam najlepiej przesłać do ZUS-u Pani oświadczenie, iż osiągane przez Panią dochody nie mają wpływu na zmniejszenie lub zawieszenie świadczenia. Dodam tylko, że w bieżącym roku kalendarzowym składa się oświadczenie, a w lutym następnego roku przesyła się zaświadczenia/-e przedstawiające faktycznie osiągnięty przychód w 2008r.
Pozdrawiam

Powrót