urlop macierzynski a utrata pracy w UK

• Autor wątku Autor wątku basiaf27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

basiaf27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Mam pytenie, bardzo prosze o odpowiedz. W grudniu pojde na urlop macierzynski i kwalifikuje sie na SMP. w home office zarejestrowalam sie dopiero teraz, choc pracuje juz od Sierpnia 2009. Firma w ktorej pracuje nie dziala jak nalezy, wiec obawiam sie ze w czasie macierzynskiego, lub zaraz przez, strace prace. Oczywiscie kwalifikuje sie na 26 tygodni maternity leave- czy w tym wypadku bede traktowana jako niezdolna do pracy z powodu urlopu macierzynskiego i dlatego nie bede miala obowiazku podjac pracy w ciagu 30 dni aby dla WRS miec ciaglosc zatrudnienia? Czy choc oficialnie stracilabym prace, bede traktowana jak kazda matka na macierzynskim jako osoba ze statusem "worker"? Jest to wazne abym ukonczyla 12 miesiecy ciaglego zatrudnienia aby kwalifikowac sie na income support. Dziekuje bardzo

Bedac na Macierzynskim jestes traktowana jak nadal zadrudniona. Firma nie moze zwolnic Cie ot tak sobie chyba,ze zrobia redukcje etatow.

Dziekuje, a jesli firma padnie, i zakonczy dzialalnosc?

Ty jestes na macierzynskim, ktore wyplaca Ci panstwo.

Mam jeszcze jedno pytanie. Dowiedzialam sie ze na pewno firma padnie w Grudniu, a ja wlasnie w grudniu mialam zaczac SMP. Jakie papiery musze w tym momencie zalatwic aby placenie mojego SMP przejelo HMRC? Gdzie sie takie rzeczy zalatwia?
Czy jesli zdecyduje sie wrocic do Polski na okres kilku miesiecy- czy bede nadal otrzymywac SMP?

Musisz isc do JC tam wszystko zalatwiasz. Beda Ci potrzebne payslipy - P60/P45 nie otrzymasz SMP tylko MA. W okresie macierzynskiego bedziesz mogla pojechac do Polski tylko wczesniej musisz taka chec zglosic.

Witam serdecznie. Mam pytanko dotyczące urlopu macierzyńskiego. Czy ktoś mi może powiedzieć jaki okres powinien być brany do sprawdzenia czy mi się należy SMP w firmie (przez pierwsze 4 miesiące byłam na zwolnieniu bo miałam problemy z ciążą ale później już normalnie pracowałam). Moja firma wzięła właśnie pod uwagę pierwsze miesiące i stwierdziła że mi się nie należy SMP i kieruje mnie do Job Center. Proszę o informację, nie wiem czy powinnam z nimi jeszcze porozmawiać - czy to coś zmieni. Słyszałam że pod uwagę powinny być brane ostatnie tygodnie pracy. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź ;)

z tego cpo pamietam to srednia powinna byc liczona z conajmniej 8tyg przed 15 tygodnie m przed planowana data porodu.

Powrót