urlop macierzynski a zawieszenie działalności / likwidacja firmy

• Autor wątku Autor wątku piratka_ns
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piratka_ns

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Szukałam ale nie znalazłam nigdzie takiej sytuacji, otóż, jestem pracownikiem firmy na umowę o pracę na czas nieokreślony, od 17.10 przebywam na L4, gdyż na dniach spodziewam się porodu dziecka, od razu po porodzie chciałabym przejść na roczny urlop macierzyński ale wczoraj dowiedziałam się że szefowa chce zawiesić od 1 listopada działalność (nie urodzę wcześniej), z tego co wyczytałam to nie może tego zrobić ale ona uważa że może a ja będąc już na l4 jestem już pod opieką ZUS-u i będę mogła przejść na roczny urlop po urodzeniu dziecka, po konsultacji z księgową uważają że jestem już "chroniona" czy tak faktycznie jest ???

A co jeżeli zlikwiduje / zamknie działalność?

Aby zamknąć/zawiesić działalność nie może mieć zgłoszonych osób do ubezpieczeń (pracowników). Musiałaby cię wyrejestrować, ale na jakiejś podstawie (koniec umowy lub jej wypowiedzenie). Osobiście nie wydaje mi się realne postąpić tak jak sobie wymyśliła szefowa.

faktycznie, rozmawiałam ponownie z szefową i wymyśliła inaczej, zamyka działalność z dniem 31.10, wystawi mi wypowiedzenie umowy o pracę w związku z likwidacją firmy i niewypłacalności i to ponoć wystarcza aby ZUS mógł wypłacać mi póki co L4 a po urodzeniu dziecka roczny urlop

Wtedy zgodnie z:
Przepis prawny:
Art. 30.
1. Zasiłek macierzyński przysługuje również w razie urodzenia dziecka po ustaniu ubezpieczenia chorobowego, jeżeli ubezpieczenie to ustało w okresie ciąży:
1) wskutek ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy;

macierzyński będzie wypłacony.

Odrębną sprawą są przepisy Kodeksu Pracy określające warunki zwolnienia w wypadku likwidacji zakładu, skracania okresów wypowiedzenia etc.

Dziękuje, proszę mi jeszcze wytłumaczyć jak mam postąpić, skoro jestem do porodu na L4 a potem chce iść od razu na roczny urlop (80% wynagrodzenia) to rozumiem że muszę do 14 dni po porodzie udać się do ZUS-u z papierami ze szpitala, aktem urodzenia dziecka, rozwiązaniem umowy o pracę oraz wnioskiem o taki roczny urlop zgadza się?

gdzie mogę znaleźć gotowy wniosek o roczny urlop? wszędzie są tylko wnioski o dodatkowy urlop macierzyński i wychowawczy.

Powrót