Urlop macierzynski, Elterngeld, pracujacy maz, bezrobotna żona

• Autor wątku Autor wątku fulbi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fulbi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Chcialbym Panstwa zapytac o porade. Moja sytuacja wyglada nastepujaco:
Pracuje na umowe o prace pelny etat, umowa na czas nieokreslony. Moja niepracujaca malzonka zaszla w ciaze i jest podpieta pod moje ubezpieczenie w AOK. Jakie formalnosci musze wykonac by otrzymac Elterngeld, czy jest sens zapisanie malzonki do urzedu pracy? Czy mi nalezy sie urlop tacierzynski, jesli zona zostaje w domu z dzieckiem? Nie wiem czy to ma cos to rzeczy, ale zarabiam nieco ponad srednia krajowo niemiecka i nigdy nie pobieralem zasilkow.

Aby Pan otrzymał Elterngeld, musiałby Pan złożyć wniosek u pracodawcy na tzw. Elternzeit i wtedy wniosek w Elterngeldstelle o Elterngeld. Jeśli stać Państwa na to, żeby siedziec we dwójkę w domu, to jest to jak najbardziej możliwe, z tym, ze łącznie przysługuje wam 12 miesiecy Elterngeld. Jak sobie to podzielicie między sobą i jaką opcję Elterngeld wybierzecie, wasza sprawa.
O Elterngeld moze ubiegać się Pana żona, jeśli mieszka w De ( mimo że nie pracuje otrzyma 300 E).
Do urzędu pracy nie ma sensu jej zapisywać, jeśli nie będzie mogła podjąć pracy, bo będzie się opiekować dzieckiem. Osoba, która się tam zapisuje musi być gotowa w każdej chwili podjąc pracę i stawiać sie na każde wezwanie do urzędu.

Dziekuje za rozwianie watpliwosci. Pozdrawiam

Powrót