urlop macierzynski i becikowe w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku marmarti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marmarti

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam mam pytanie i bardzo proszę o pomoc!
mamy zamiamiar z partnerem wyjechać do pracy do Niemiec. Jestem w początkowym okresie ciąży i wiem że dostaniemy pracę.

czy będzie mi przysługiwało becikowe?

Jak długo trzeba mieć stałe zatrudnienie by dostać świadczenia socjalne w Niemczech??Chodzi mi zarówno o becikowe jaki i macierzyński, i kindergeld.
Bardzo proszę o odpowiedź.

w Niemczech nie ma becikowego:!:
macierzyński, jeżeli pracujesz i jesteś ubezpieczona ustawowo, przysługuje 6 tygodni przed rozwiązaniem do 8 tygodni po(13 euro za dzień, płaci go kasa chorych) , później przechodzi się na Elterngeld ,zalezny jest od zarobku ostatnich 12 miesięcy , dla niepracujących przed ciąża/porodem wynosi 300 euro przez rok(kiedyś dwa lata:))

Jak długo trzeba mieć stałe zatrudnienie by dostać świadczenia socjalne w Niemczech??Chodzi mi zarówno o becikowe jaki i macierzyński, i kindergeld.
Kindergeld od zaraz po zameldowaniu w DE,,inne świadczenia socjalne (zasiłki dla bezrobotnych)po roku,Elterngeld po porodzie

Ostatnia edycja:
To prawda w nimczech nie ma becikowego.O rodzinne mozesz sie starac zaraz po zameldowaniu dziecka

Witam! Mam zapytanie odnośnie przysługujących urlopów macierzyńskiego i wychowawczego w Niemczech. Czytam i czytam i mam już mętlik w głowie, wszędzie jest napisane co innego, pytam znajomych i też mówią różnie. Mam nadzieję, że tutaj pomożecie mi i udzielicie konkretnych odpowiedzi. Mieszkam tutaj ponad rok i z narzeczonym planujemy dziecko. Dodam iż posiadamy zameldowanie i ubezpieczenie. Pracujemy oboje, umowy mamy na czas nieokreślony, tylko tyle, że jest to praca przy produkcji. Kobieta w ciąży w tej pracy nie dałaby rady pracować ze względu na 8 godzinne stanie, bardzo duży hałas i ogólnie jest duże niebezpieczeństwo - maszyny itp.....(zbyt dużo by pisać).
1. Zatem czy pracodawca po otrzymaniu informacji o ciąży musi zapewnić mi bezpieczniejsze stanowisko?? Czy ewentualnie mogę iść na zwolnienie lekarskie i nie poniosę z tego tytułu żadnych nieprzyjemnych konsekwencji? (mam na myśli zwolnienie z pracy), bo z tego co wyczytałam kobieta w ciąży jest pod ochroną od momentu przedstawienia zaświadczenia, aż do 4 miesiąca po rozwiązaniu. Czy to prawda? Chodzi o to, że bardzo się boję, że jeśli skończy mi się okres ochrony - zostanę zwolniona... Czy mogą mnie zwolnić?
2. Jak długi jest okres urlopu macierzyńskiego? I co po urlopie macierzyńskim? Czy mogę się starać o urlop wychowawczy? Wiadomo, że po zakończeniu urlopu macierzyńskiego nie chciałabym zostawiać dziecka, a po drugie to nawet nie mam z kim... Czy wygląda to tak jak w Polsce, urlop macierzyński się kończy, a potem można wykorzystać wychowawczy lub nie.?? Ile wynosi urlop macierzyński i zaraz potem wychowawczy? I czy w trakcie urlopu wychowawczego mogę zostać zwolniona???
3. Czy to prawda, iż mogę starać się o zasiłek macierzyński wypłacany przez pracodawcę?
4. Urlop macierzyński jest płatny ( w wysokości miesięcznego wynagrodzenia - prawie), a co z urlopem wychowawczym? Czy przysługują mi środki finansowe?
5. O jakie świadczenia będziemy mogli się starać?

Z góry bardzo dziękuje za pomoc i czekam na wyczerpujące informacje:)

Czy mogę się starać o urlop wychowawczy?

Nach dem Bundeserziehungsgeldgesetz
masz prawo do Erziehungsurlaub(nowa nazwa Elternzeit) aż dziecko ukończy 3 lata
musisz złożyć wniosek u pracodawcy Antrag auf Elternzeit

bo z tego co wyczytałam kobieta w ciąży jest pod ochroną od momentu przedstawienia zaświadczenia, aż do 4 miesiąca po rozwiązaniu. Czy to prawda?
tak
istnieją wyjątki tylko w przypadku
ogłoszenie upadłości , podczas częściowego zamknięcia zakładu itp

Nimmt die Mutter nach der Geburt des Kindes Elternzeit, so verlängert sich der Kündigungsschutz über die Frist des Mutterschutzgesetzes hinaus bis zum Ablauf der Elternzeit.

czyli macierzyński(pisałam o tym wyżej)z kasy chorych ,a resztę powinien chyba dopłacić pracodawca, później Elterngeld i dalej wychowawczy ale czy płatny to nie wiem , to rożnie wygląda pomiędzy landami,w niektórych płaca zusätzlich Landeserziehungsgeld w innych nie

Ostatnia edycja:
Witam. Mam pytanie.
Pracowalam w niemczech teraz jestem w ciazy na zwolnieniu chorobowym. Jestem Polka ale na zwolnieniu przebywam w Irlandii gdzie mieszka I pracuje moj maz. Tutaj tez chce rodzic. zostalam poinformowana ze przez to ze nie rodze w niemczech nie przysluguja mi zadne swiatczenia. Czy jest to prawda? Z gory dziekuje.

(sory nie wiem jak moge dodać swój post dlatego pisze w odp )

Witam , pracuję w Niemczech od Czerwca umowę mam przez pośrednika na czas nieokreślony ale w tym 6 miesięcy próbne. We wrześniu dowiedziałam się że jestem w ciąży i od razu dali mi zwolnienie bo było zagrożenie ciąży. Do granicy z Niemcami mam parę kilometrów więc mieszkam w Polsce z narzeczonym, on tu pracuje i tu mam zameldowanie,w Niemczech chodzę do ginekologa i w Niemczech planuje rodzić więc moje pytanie brzmi: czy wiecie może jakie zasiłki będą mi się należały ? Czy cokolwiek po porodzie dostane ?

RE: urlop macierzynski i w Niemczech

Witam , pracuję w Niemczech od Czerwca umowę mam przez pośrednika na czas nieokreślony ale w tym 6 miesięcy próbne. We wrześniu dowiedziałam się że jestem w ciąży i od razu dali mi zwolnienie bo było zagrożenie ciąży. Do granicy z Niemcami mam parę kilometrów więc mieszkam w Polsce z narzeczonym, on tu pracuje i tu mam zameldowanie,w Niemczech chodzę do ginekologa i w Niemczech planuje rodzić więc moje pytanie brzmi: czy wiecie może jakie zasiłki będą mi się należały ? Czy cokolwiek po porodzie dostane ?

Zrobiłas duży błąd, że wzięłas od lekarza zwolnienie. Bedzie to dla Ciebie niekorzystne finansowo przy wyliczaniu świadczeń po porodzie. Gdybyś miała Beschäftigungsverbot, byłoby o wiele korzystniej.
W związku z tym, że umowe masz na czas nieokreslony, możesz korzystac z Mutterschaftsgeld i Elterngeld.
Pierwszy - wniosek składa sie w Krankenkasse do której należysz i wypłacany jest 6 tygodni przed planowanym terminem porodu i 8 tygodni po porodzie. KK płaci 13 E za dzień. Resztę do poziomu Twojego wynagrodzenia netto dopłaca pracodawca. Ale Ty będac na zwolnieniu nie otrzymujesz wynagrodzenia, tylko zasiłek od KK, więc pytaj w KK, czy możesz się dodatkowo starać o dodatek od pracodawcy.
Drugi - wniosek składa się po urodzeniu dziecka i wysokośc zasiłku wynosi 67 % Twojego wynagrodzenia netto liczone na podstawie zatrudnienia z 12 miesięcy przed porodem. I tu znowu - Ty jesteś na zwolnieniu:( Ale ewentualnie jezeli nie wezmą pod uwagę Twojego zwolnienia, to w najgorszym wypadku dostaniesz najniższy 300E. O szczegóły musisz pytac w Elterngeldstelle.
Ale warunek jest, że masz umowę z niemieckim pośrednikiem i podatek jest w De odprowadzany. Wtedy mozesz po porodzie ubiegać sie też o Kindergeld.

Powrót