Witam! Mam zapytanie odnośnie przysługujących urlopów macierzyńskiego i wychowawczego w Niemczech. Czytam i czytam i mam już mętlik w głowie, wszędzie jest napisane co innego, pytam znajomych i też mówią różnie. Mam nadzieję, że tutaj pomożecie mi i udzielicie konkretnych odpowiedzi. Mieszkam tutaj ponad rok i z narzeczonym planujemy dziecko. Dodam iż posiadamy zameldowanie i ubezpieczenie. Pracujemy oboje, umowy mamy na czas nieokreślony, tylko tyle, że jest to praca przy produkcji. Kobieta w ciąży w tej pracy nie dałaby rady pracować ze względu na 8 godzinne stanie, bardzo duży hałas i ogólnie jest duże niebezpieczeństwo - maszyny itp.....(zbyt dużo by pisać).
1. Zatem czy pracodawca po otrzymaniu informacji o ciąży musi zapewnić mi bezpieczniejsze stanowisko?? Czy ewentualnie mogę iść na zwolnienie lekarskie i nie poniosę z tego tytułu żadnych nieprzyjemnych konsekwencji? (mam na myśli zwolnienie z pracy), bo z tego co wyczytałam kobieta w ciąży jest pod ochroną od momentu przedstawienia zaświadczenia, aż do 4 miesiąca po rozwiązaniu. Czy to prawda? Chodzi o to, że bardzo się boję, że jeśli skończy mi się okres ochrony - zostanę zwolniona... Czy mogą mnie zwolnić?
2. Jak długi jest okres urlopu macierzyńskiego? I co po urlopie macierzyńskim? Czy mogę się starać o urlop wychowawczy? Wiadomo, że po zakończeniu urlopu macierzyńskiego nie chciałabym zostawiać dziecka, a po drugie to nawet nie mam z kim... Czy wygląda to tak jak w Polsce, urlop macierzyński się kończy, a potem można wykorzystać wychowawczy lub nie.?? Ile wynosi urlop macierzyński i zaraz potem wychowawczy? I czy w trakcie urlopu wychowawczego mogę zostać zwolniona???
3. Czy to prawda, iż mogę starać się o zasiłek macierzyński wypłacany przez pracodawcę?
4. Urlop macierzyński jest płatny ( w wysokości miesięcznego wynagrodzenia - prawie), a co z urlopem wychowawczym? Czy przysługują mi środki finansowe?
5. O jakie świadczenia będziemy mogli się starać?
Z góry bardzo dziękuje za pomoc i czekam na wyczerpujące informacje