Urlop macierzyński i rodzicielski a umowa o pracę na zastępstwo

• Autor wątku Autor wątku braddel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

braddel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Siostra ma wyznaczony termin porodu na 1. sierpnia. Obecnie przebywa na zwolnieniu lekarskim. Zatrudniona jest na podstawie umowy na zastępstwo. 1. września wraca osoba, którą zastępuje. Jej umowa zostanie wówczas rozwiązana. Czyli zostanie bez pracy miesiąc po porodzie.

Wiemy, że siostrze przysługuje zasiłek macierzyński (20 tygodni). Czy przysługuje jej również zasiłek rodzicielski? O co powinna wnioskować, po urodzeniu: czy tylko o zasiłek macierzyński czy ma też jednak możliwość wnioskować o macierzyński + rodzicielski? A w tym wypadku, co jeśli jej nie przyznają rodzicielskiego, bo zostanie rozwiązana umowa? Bo zdaje się, że macierzyński to 100% wynagrodzenia przez 20 tygodni a macierzyński + rodzicielski to 80% wynagrodzenia przez 52 tygodnie.

Uprzejmie prosimy o pomoc (czy dobrze rozumiemy) i radę (co warto w takiej sytuacji zrobić)?

Kiedy wróci osoba którą Twoja siostra zastępowała będzie praktycznie bezrobotna. Ciężarne przeważnie chorują przed porodem mogą też chorować po porodzie. Powiedz mi skąd wiesz, co jej przysługuje przy takiej umowie o pracę. Bo wg. mnie tylko kosiniakowe. Nie uszczęśliwiaj siostry na siłę.

gafi napisał:
Bo wg. mnie tylko kosiniakowe
A wg mnie, jeżeli do dnia porodu zastępowana osoba nie wróci do pracy, wówczas siostra będzie miała prawo do urlopu i zasiłku macierzyńskiego, z tym że urlop trwać będzie tylko do dnia powrotu do pracy tej pracownicy. Będzie to dzień rozwiązania stosunku pracy.
Jeśli siostra urodzi w trakcie zatrudnienia /a jest taka możliwość/ będzie miała prawo do zasiłku macierzyńskiego w pełnym wymiarze 52 tygodni. Wprawdzie będzie z nią rozwiązana umowa o pracę, ale dalszą część zasiłku macierzyńskiego przejmie ZUS.

Proszę wystąpić z wnioskiem do pracodawcy o 52 tygodnie urlopu. Jeżeli będzie to, nie później niż 21 dni po porodzie wówczas siostra będziesz pobierać zasiłek w wysokości 80% podstawy wymiaru.
Po zatrudnieniu pracodawca winien przekazać całą dokumentacje do ZUS, celem dalszej kontynuacji wypłaty zasiłku przez ZUS.

Zgadzam się tym w zakresie macierzyńskiego. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź.
Urodzi na pewno w trakcie trwania zatrudnienia!
Nie rozumiem tylko o co chodzi z tym urlopem/zasiłkiem rodzicielskim, bo o tym czytaliśmy na stronie ZUS. No, ale skoro przez 52 tygodnie będzie miała 80% podstawy, nawet jeśli kilka tygodni po porodzie skończy się jej umowa, to już dobra wiadomość.
Pozdrawiam.

EDIT: Ale przecież jest napisane, że macierzyński = 20 tygodni, a rodzicielski = 32 tygodnie. A zatem siostra musi złożyć wniosek u pracodawcy o macierzyński i rodzicielski razem, o ile dobrze zrozumiałem? A przecież ten rodzicielski jej chyba nie przysługuje, po rozwiązaniu umowy? Strasznie to zagmatwane.

Ostatnia edycja:
braddel napisał:
siostra musi złożyć wniosek u pracodawcy o macierzyński i rodzicielski razem, o ile dobrze zrozumiałem?
Tak.
Jeżeli siostra chce przez okres 52 tygodni otrzymywać zasiłek macierzyński w wysokości 80% podstawy wymiaru, wówczas powinna do pracodawcy złożyć jeden wniosek na pełny wymiar urlopu macierzyńskiego, nie później niż 21 dni po porodzie.
braddel napisał:
A przecież ten rodzicielski jej chyba nie przysługuje, po rozwiązaniu umowy?
Nie przysługuje jej urlop rodzicielski, ale po zatrudnieniu za okres odpowiadający okresowi tego urlopu zasiłek jest należny.

Siisii napisał:
Nie przysługuje jej urlop rodzicielski, ale po zatrudnieniu za okres odpowiadający okresowi tego urlopu zasiłek jest należny.

Przyznam, że nie rozumiem tego zdania, chociaż bardzo się staram.
Nie rozumiem:
- Napisane zostało, że otrzyma zasiłek macierzyński przez 52 tygodnie.
- Urlop macierzyński trwa 20 tygodni.
- Urlop rodzicielski 32 tygodnie.
- Siostra musi złożyć wniosek o urlop macierzyński oraz rodzicielski (52 tygodnie).
- Rodzicielski jej nie przysługuje (wkrótce po urodzeniu umowa z nią zostanie rozwiązana).

Jakim więc sposobem otrzyma te 52 tygodnie zasiłku (80% podstawy wymiaru), skoro rodzicielski jej nie przysługuje? I co to znaczy "po zatrudnieniu za okres odpowiadający okresowi tego urlopu zasiłek jest należny"?

Czy ktoś z Państwa mógłby to wytłumaczyć jasnym językiem?

braddel napisał:
skoro rodzicielski jej nie przysługuje?
Czy ja napisałam, że rodzicielski jej nie przysługuje???
Mylisz pojęcia, które niejednokrotnie nie rozumiemy, ale postaram się wytłumaczyć.

Do końca trwania umowy siostra będzie na urlopie macierzyńskim za który otrzyma zasiłek. Po zatrudnieniu urlop już nie przysługuje, gdyż jest to przywilej tylko dla pracowników. O urlopie zapominamy – natomiast za okres tego należnego urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego należy się zasiłek macierzyński.

Reasumując:
Wniosek do pracodawcy składa jeden na cały wymiar urlopu w ilości 52 tygodni + odpis skrócony aktu urodzenia dziecka + oświadczenie o braku zamiaru korzystania przez drugiego z rodziców dziecka z zasiłku macierzyńskiego – i tyle co powinna zrobić siostra.
Po zatrudnieniu, o wypłatę pozostałej części zasiłku macierzyńskiego, pracodawca powinien przekazać komplet dokumentów do ZUS.

Powrót