Urlop macierzyński

• Autor wątku Autor wątku Patrycja1918
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Patrycja1918

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam serdecznie.
Mam taki problem, otóż od od czerwca 2012 r wyjechałam do pracy w Niemczech. Będąc tam zostałam zatrudniona na czas nieokreślony ( dostałam karte zdrowotna wazna do 2014r). We wrześniu przyjechałam do Polski na 2 tyg urlopu (tydzień płatny, tydzień bezpłatny). Będąc na urlopie dowiedziałam się że jestem w ciąży, wysłałam do pracodowcy wzolnienie L4 i do tej pory wysyłam. Mój problem tkwi w tym, że mimi wysyłanych zwolnień od września nie dostałam pensji (tylko wyrównanie za tydzien urlopu płatnego). Czy jest szansa ze dostane jakieś pieniadze? Z góry dziękuje za odpowiedz.
Pozdrawiam

Patrycja1918
Może pracodawca Cie zwolnił i obecnie nie masz ubezpieczenia.
Zadzwoń do ubezpieczyciela i otrzymasz odpowiedz.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Trochę późno chyba chcesz reagować.

Słyszałam, ze jest coś takiego że za granica potrzebują jakiś okres czasu na rozpatrzenie tych zwolnien itd czy to prawda?

Patrycja1918
Pracodawca zobowiązany jest do płacenia wynagrodzenia pracownikowi, który wskutek choroby jest niezdolny do pracy ( 6 tyg. Lohnfortzahlung), tylko wówczas, jeżeli stosunek pracy nadal trwa. Jeśli zaś stosunek pracy wskutek wypowiedzenia ustał, pracodawca nie jest obowiązany wypłacać wynagrodzenia od dnia, w którym to ustanie nastąpiło.
Za granicą jest coś takiego pracownik z Polski wysyła chorobowe do pracodawcy
a ten zwalnia go i kończy się ubezpieczenie. Dlatego zadzwoń do ubezpieczalni czy to takie trudne.

Ostatnia edycja:
chocby nawet jakieś świadectwo pracy

Czy ja dobrze rozumiem, jestes od wrzesnia na zwolnieniu lekarskim i nie kontaktowalas sie z pracodawca? Nic dziwnego, ze ci nie wyplacil. Jesli zachoruje sie przebywajac za granica, trzeba niezwlocznie powiadomic pracodawce i kase chorych, trzeba rowniez podac nr telefonu i adres pod ktorym bedzie sie dostepnym. Zwolnienie lekarskie trzeba zaniesc do ZUSu a ten musi powiadomic kase chorych w Niemczech.
Podejzewam, ze twoj pracodawca cie zwolnil, a to znaczy, ze nie masz juz ubezpieczenia w De i nic ci sie nie nalezy

Fakt, nie kontatkowałam się z pracodawcą. Ale we wrześniu dzwoniłam do Zusu tutaj Polskiego.Oni powiedzieli, ze mam wysyłam zwolnienia do firmy w której byłam zarejestrowana, poniewaz powiedzieli ze że Zus niemiecki pobiera zwolnienia polskie tak jak nasz zus pobiera zwolnienia od niemców.
Gdyby tak było jak
napisał TUGOJA to gdzie są moje wszystkie zwolnienia L4, które wysyłam i nie dostaje zadnego zwrotu, ze nie przyjmią czy coś takiego.

Patrycja1918
Czy tak trudno zadzwonić do Niemieckiego ubezpieczyciela i będziesz wiedziała czy jesteś ubezpieczona i czy jeszcze pracujesz.A tak w obecnej chwili nie jesteś nigdzie ubezpieczona ???

Tyle, ze nie umiem sie z nimi porozumiec (nie znam niemieckiego)a co do ubezpieczenia to mam jedynie ta karte ubezpieczeniowa do 2014 r, na ktora urodzilam dziecko, chodze do lekarzy.

Patrycja1918
Tyle, ze nie umiem sie z nimi porozumiec (nie znam niemieckiego)a co do ubezpieczenia to mam jedynie ta karte
A czy jesteś nadal zameldowana w niemczech.

Ostatnia edycja:
Nie ma czegos takiego jak niemiecki ZUS, sa Kasy Chorych. Prawo (a dokladnie Lohnfortzahlungsgesetz) mowi, ze pracownik, ktory podczas urlopu za granica zachorowal ma bezwlocznie powiadomic swojego pracodawce oraz Kase Chorych, pracownik ten ma rowniez obowiazek podania nr telefonu i adresu, pod ktorymi bedzie dostepny, no i oczywiscie trzeba podac jak dlugo sie bedzie chorym (w razie przedluzenia choroby, nalezy rowniez bezwlocznie powiadomic Kase Chorych oraz pracodawce).
A do ZUSu to nie mialas dzwonic, tylko pojsc, pokazac zwolnienie i powiedziec, ze maja to przekazac twojej Kasie Chorych.
Nie rozumiem tez twojego postepowania, dowiedzialas sie, ze jestes w ciazy i od razu poszlas na chorobowe? Z jakiego powodu? Ciaza to nie choroba (wiem, bo sama tez bylam i pracowalam). Dlaczego nie powiadomilas pracodawcy o twojej niezdolnosci do pracy? On przeciez liczyl sie z tym, ze wrocisz z urlopu i bedziesz pracowac.
No i pytanie, czy cos ci sie nalezy... a za co? Za wyslanie kartki?

Patrycja1918 napisał:
Tyle, ze nie umiem sie z nimi porozumiec (nie znam niemieckiego)a co do ubezpieczenia to mam jedynie ta karte ubezpieczeniowa do 2014 r, na ktora urodzilam dziecko, chodze do lekarzy.

Wow, jesli nie bylas ubezpieczona, to wkrotce dostaniesz rachunek za wszystkie uslugi, to ze karta jest wazna do 2014 nie znaczy, ze jestes ubezpieczona.
Naprawde nie znasz nikogo, kto mowi po niemiecku?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czyli teraz najlepszym rozwiazaniem bedzie zadzwonic do ubezpieczani i dowiedziec się czy jestem nadal ubezpieczona tak?

ja nic z tego nie rozumiem:(czy ty myślisz ze za te wszystkie miesiące pracodawca ma Ci płacić? przecież to kasa chorych płaci po 6 tygodniach
nie wiesz czy jesteś ubezpieczona,nie złożyłaś wniosków o macierzyński do Kasy chorych , myślę ze ubezpieczona już od dawna nie jesteś i dostaniesz wkrótce rachunek do zapłaty

to ze karta jest wazna do 2014 nie znaczy, ze jestes ubezpieczona.
dokładnie

Tak, no i zadzwon do pracodawcy i zapytaj do kiedy bylas tam zatrudniona

Będąc na urlopie dowiedziałam się że jestem w ciąży, wysłałam do pracodowcy wzolnienie L4 i do tej pory wysyłam.

do kasy chorych tez trzeba wysłać

No i czegos jeszcze nie rozumiem, we wrzesniu dowiedzialas sie, ze jestes w ciazy, piszesz ze dziecko juz urodzilas-jak to mozliwe?

Powrót