urlop młodocianego pracownika

• Autor wątku Autor wątku tom112
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tom112

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam pytanie dotyczące ucznia szkoły zawodowej,dowiedziałem się że w kl.1 po 6 miesiącach należy się 12 dni,a po roku jeszcze 26 dni,wykożystałem tylko 26 dni,ponieważ o pozostałych 12 nie wiedziałem.Czy mam prawo domagać się udzielenia zaległego urlopu teraz tzn. w kl.2.Klasę 2 kończę 31.08.09r.

Rozumiem, że jest Pan młodocianym, który zaczął naukę w wieku 16 lat i ma umowę z młodocianym o przyuczenie do zawodu.

W takim przypadku w pierwszym roku powinien Pan otrzymać 12 dni (po upłynięciu 6 miesięcy), + 26 dni po upłynięciu roku. Razem po pierwszym roku należało się 38 dni urlopu.
W drugim roku będzie to 26 dni, a w trzecim tylko 20, ponieważ w roku w którym młodociany ukończy 18 lat przysługuje mu 20 dni urlopu.

Urodziłem się marcu 1991r.,tak więc w tym roku skończyłem 18 lat,ale co z tymi 12 dniami.Pracodawca twierdzi że co było to było i teraz te 12 dni już przepadły.

Ja to widzę inaczej. Proszę powiedzieć pracodawcy, że te 12 dni wykorzystał Pan jako pierwsze dni urlopu, a teraz przysługuje Panu 12 dni, ale z tych 26 jakie Pan nabył po roku. Przedawnienie roszczeń pracowniczych następuje po 3 latach, więc jak będzie miał wątpliwości, to po zakończeniu nauki należy zwrócić się do PIP z prośbą o kontrolę.

W chwili rozpoczęcia nauki w kl.2(01.08.2008r.)miałem 17 lat,ale w marcu 2009r.skończyłem 18 lat,pracodawca udzielił mi 20 dni urlopu w kl.2,ponieważ młodocianemu który konczy 18 lat należy się 20 dni,Pan pisze że należy się 26 dni, czy mógłby Pan mi to wyjaśnić,nie rozumiem o co chodzi z tym rokiem konczenia 18 lat,czy to chodzi o rok szkolny czy kalendarzowy.

1. Młodociany to osoba, która ukończyła 16 lat, a nie przekroczyła 18 lat.
2. Z upływem 6 miesięcy od rozpoczęcia pierwszej pracy młodociany uzyskuje prawo do 12 dniowego urlopu.
3. Po roku pracy młodociany uzyskuje prawo do 26 dni urlopu. Jednakże w roku kalendarzowym, w którym kończy on 18 lat, ma prawo do urlopu w wymiarze 20 dni roboczych, jeżeli prawo do urlopu uzyskał przed ukończeniem 18 lat.

W Pana przypadku.
1. Od 01.02.2009 roku przysługiwało Panu 12 dni urlopu
2. W marcu 2009 roku ukończył Pan 18 lat, a nie nabył Pan jeszcze prawa do 26 dni urlopu (bo nie minęło 12 miesięcy do zatrudnienia). W związku z tym nabył Pan prawo do 20 dni urlopu.
3. Jak dla mnie 12 + 20 = 32 dni urlopu i tyle pracodawca powinien udzielić w roku 2009.

W swojej wcześniejszej wypowiedzi przyjąłem, że rozpoczął Pan pracę w wieku 16 lat, wtedy należałoby się 12 + 26 = 38 dni urlopu po przepracowaniu pierwszego roku. Jednak ukończenie 18 lat w roku kalendarzowym (w prawie pracy nie ma takiego pojęcia jak rok szkolny).

Witam.
Mam do czynienia z młodocianymi pracownikami pierwszy raz i problem. Chyba źle policzyłam im urlopy. Dwóch rozpoczęło naukę mając 16 lat. W pierwszej klasie wykorzystali 26 dni. Teraz są w drugiej - przepracowali rok więc jeszcze powinnam im chyba udzielic 1 zaległych dni tak? A aktualny urlop z II klasy ma wynieść 26 dni??
Trzeci uczeń skończył 18 lat w kwietniu 2009r. - jeszcze wtedy nie przepracował roku - również wykorzystał 26 dni urlopu. Czy mam mu udzielić zaległego jeszcze 6 dni a potem normalnie nalezy mu się 20dni. Prosze o odpowiedz....mam stresa strasznego przez te urlopy. Chciałabym to zrobić dobrze...
Pozdrawiam

Aha- prowadzę dla nich normalną ewidencję urlopów i każę wypełniać wnioski urlopowe. czy to wystarczy?

Witam. Mam 2 pytania dotyczące urlopów młodocianych.
1 pytanie
Uczniowi klasy II przysługuje urlop w wymiarze np. 20 dni. Uczeń ma prawo w czasie ferii do wymiaru 2 miesięcy urlopu wypoczynkowego i bezpłatnego. W okresie od 1.07.2015r. do 28.07.2015r. będzie wykorzystywał urlop wypoczynkowy a od 29.07.2015 do 31.08.2015 urlop bezpłatny. Pytanie moje brzmi: czy powinno sie w tym przypadku zastosować proporcjonalność urlopu wypoczynkowego jeżeli urlop bezpłatny trwać będzie dłużej niż miesiąc i udzielić proporcjonalnie 19 dni urlopu wypoczynkowego (20:12x11=19 dni).
2 pytanie
Z uczniem mam podpisaną umowę o praktyczną naukę zawodu do 31.08.2015r. Czy powinnam udzielić mu cały wymiar urlopu wypoczynkowego w wymiarze 20 dni czy zastosować proporcjonalność do czasu zatrudnienia i udzielić 14 dni ( 20:12x8=14 dni )?
Bardzo proszę o pomoc:)

Powrót