Urlop na pranie

• Autor wątku Autor wątku pulpetzdechl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
P

pulpetzdechl

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Słyszałem, że przysługują 2 dni urlopu na pranie ?
Ale nie jestem pewny czy to prawda.Czy wypisuje się go na normalnym wniosku urlopowym ?

Na pranie? :)

Może jeszcze na zmywanie naczyń...

I czyszczenie dywanów. ;)
A także ubieranie choinki :D:D

Dobre :D Widzę, że wieść gminna niesie różne cudeńka :cool:

Osobiście słyszałam jak księgowa "starej daty" nazywa kwotę wolną od podatku "dodatkiem na buty" więc może "wolne na pranie" to dwa dni opieki nad dzieckiem? :)

Pranie dziecka ?? Coś nowego :) Ale czegóż to ludzie nie wymyślą. Temat przeniosłem do Hyde Parku.

pulpetzdechl napisał:
Słyszałem, że przysługują 2 dni urlopu na pranie ?
Ale nie jestem pewny czy to prawda.Czy wypisuje się go na normalnym wniosku urlopowym ?

A jak święta (np. Boże Narodzenie) wypadają w weekend, to przysługują nawet 4 ! :).

kamilaK napisał:
No i jeszcze 3 dodatkowe za Trzech Króli...
A mnie ciekawi dlaczego na Wszystkich Świętych jest tylko jeden dzień wolny od pracy... :what: Jak wszystkich to wszystkich - jeden święty = jeden dzień. Nawet gdyby ci wszyscy to byli tylko święci katoliccy (a nie np. święci Kościoła Emacsa jak Święty IGNUcy) to i tak tych wolnych dni powinno być dużo :)

Oj, zapędziłam się, to samo prawie napisałam :)

(z tymi Wszystkimi Świętymi :) )

TSG napisał:
A mnie ciekawi dlaczego na Wszystkich Świętych jest tylko jeden dzień wolny od pracy... :what: Jak wszystkich to wszystkich - jeden święty = jeden dzień. Nawet gdyby ci wszyscy to byli tylko święci katoliccy (a nie np. święci Kościoła Emacsa jak Święty IGNUcy) to i tak tych wolnych dni powinno być dużo :)
No i jak widać znowu zrobił się temat nadający się do działu prawa kanonicznego...

nie śmiejcie się :)
pracownikowi przysługuje taki urlop kolokwialnie mówiąc "na pranie" a w Kodeksie Pracy nazywa się od "dodatkowym urlopem z tytułu opieki nad dziekiem do lat 14". Mozna skorzystać z niego wypisując wniosek urlopowy "wypoczynkowy" z adnotają "opieka nad dzieckiem do lat 14". Moze go wziąć zarówno mama jak i tata dziecka z tym, ze w jednym roku kalendarzowym albo mama albo tata.
A tu trochę wiedzy:
Pracownicy, która wychowuje przynajmniej jedno dziecko w wieku do 14 lat przysługuje w ciągu roku zwolnienie od pracy na 2 dni, z zachowaniem prawa do wynagrodzenia (art. 188 k.p.). Prawo to przysługuje od roku w którym pracownica urodziła dziecko i nie można go uzależniać od stażu pracy, wieku itd. Przerwa ta nie jest także zależna od tego czy pracownica przepracowała u danego pracodawcy pełen rok kalendarzowy. W razie niewykorzystania przez pracownicę w roku tego zwolnienia nie przechodzi ono na rok następny.

Zwolnienie to można wykorzystać łącznie, a także po jednym dniu. Pracownica składając wniosek o to zwolnienie nie musi go motywować. Wniosek dla celów dowodowych powinien być złożony na piśmie.

Termin zwolnienia powinien być uzgodniony z pracodawcą. Ze zwolnienia określonego w art. 188 k.p. może korzystać każdy z zatrudnionych rodziców, opiekunów. Niedopuszczalna jest jednak sytuacja kiedy każdy z rodziców, wykorzystuje w swoim zakładzie pracy 2 dni zwolnienia w danym roku. Omawiane zwolnienie od pracy może być wykorzystane łącznie, rozdzielnie po 1 dniu lub razem z urlopem wypoczynkowym. Oświadczenia o tym, że zatrudniony małżonek, opiekun nie korzysta z tego zwolnienia powinny się znajdować w aktach osobowych małżonka, opiekuna który korzysta z tego zwolnienia. Prawo do tego zwolnienia przysługuje z mocy prawa tak więc pracownik nie musi motywować prośby o udzielenie tego zwolnienia. Prawo do dwóch dni wolnych jest niezależne od ilości dzieci. Istotne jest tutaj aby jedno z dzieci miało mniej niż 14 lat.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót