Urlop osoby niepełnosprawnej

• Autor wątku Autor wątku stelar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stelar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam.
Oczekuję na wydanie nowego orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, co nastąpi w najbliższym tygodniu. Według przepisów, pracownikowi z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności należy się 10 dodatkowych dni urlopu po przepracowaniu roku. Rozumiem, że jeżeli ponownie otrzymam umiarkowany stopień niepełnosprawności to będę mógł skorzystać z urlopowego przywileju jeszcze w tym roku. Natomiast w styczniu będę już pracował w innej firmie i chciałbym dowiedzieć się, czy od stycznia również będę miał do wykorzystania te 10 dodatkowych dni urlopu?
Pozdrawiam

stelar napisał:
Rozumiem, że jeżeli ponownie otrzymam umiarkowany stopień niepełnosprawności to będę mógł skorzystać z urlopowego przywileju jeszcze w tym roku.
Ponowne przyznanie stopnia niepełnosprawności w tym roku nie spowoduje otrzymania dodatkowego urlopu , przecież na ten rok urlop dodatkowy ci przysługiwał skoro piszesz ,że będzie to przedłużenie przyznania stopnia.
Urlop dodatkowy należy sie w każdym roku , zazwyczaj nabywa się do niego prawo 1 stycznia każdego roku jeżeli pracownik ma przyznany stopień przynajmniej umiarkowany i przepracowany rok czasu od dnia zaliczenia go do stopnia niepełnosprawności
Jeżeli spełniasz te warunki to u nowego pracodawcy masz urlop już od 1 dnia zatrudnienia.

A w tym roku nie korzystałeś z urlopu dodatkowego ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
W tym roku nie korzystałem z dodatkowego urlopu, ponieważ w październiku upłynął rok od przyznania poprzedniego stopnia niepełnosprawności, a urlop postanowiłem wykorzystać dopiero w grudniu.

w takim razie należy ci się za ten rok całe 10 dni urlopu dodatkowego a od 1 stycznia kolejne 10 dni
Dziwne ze na tak krótki okres przyznano ci stopień

Mam nadzieję, że tym razem przyznają mi go na dłużej.
Dziękuję za odpowiedź Cologniola.
Pozdrawiam

Powrót