Urlop praktykanta szkoły zawodowej

• Autor wątku Autor wątku Ashwalker
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ashwalker

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
1. Czy praktykant państwowej szkoły zawodowej (kucharz) ma prawo do urlopu/dni wolnych i czy ma prawo do wolnych sobót i niedziel? Jeśli tak, to czy można odebrać te wolne?

2. Czy można zmusić praktykanta do pracy po godzinach, do pracy w niedziele?

3. Ile czasu praktykant może dziennie pracować, jakie jest minimum?

4. Czy wiek (niepełnoletnośc/pełnoletnośc) zmieniają zakres praw i obowiązków praktykanta?

Kodeks pracy[lex:2xd41bpq]Art. 202. § 1. Czas pracy młodocianego w wieku do 16 lat nie może przekraczać 6 godzin na dobę.
§ 2. Czas pracy młodocianego w wieku powyżej 16 lat nie może przekraczać 8 godzin na dobę.
§ 3. Do czasu pracy młodocianego wlicza się czas nauki w wymiarze wynikającym z obowiązkowego programu zajęć szkolnych, bez względu na to, czy odbywa się ona w godzinach pracy.
§ 3[1]. Jeżeli dobowy wymiar czasu pracy młodocianego jest dłuższy niż 4,5 godziny, pracodawca jest obowiązany wprowadzić przerwę w pracy trwającą nieprzerwanie 30 minut, wliczaną do czasu pracy.
§ 4.
Art. 203. § 1. Młodocianego nie wolno zatrudniać w godzinach nadliczbowych ani w porze nocnej.
§ 11. Pora nocna dla młodocianego przypada pomiędzy godzinami 22°° a 6°°. W przypadkach określonych w art. 191 § 5 pora nocna przypada pomiędzy godzinami 20°° a 6°°.
§ 2. Przerwa w pracy młodocianego obejmująca porę nocną powinna trwać nieprzerwanie nie mniej niż 14 godzin.
§ 3. Młodocianemu przysługuje w każdym tygodniu prawo do co najmniej 48 godzin nieprzerwanego odpoczynku, który powinien obejmować niedzielę.
Art. 204. § 1. Nie wolno zatrudniać młodocianych przy pracach wzbronionych, których wykaz ustala w drodze rozporządzenia Rada Ministrów.
§ 2.
§ 3. Rada Ministrów, w drodze rozporządzenia, może zezwolić na zatrudnianie młodocianych w wieku powyżej 16 lat przy niektórych rodzajach prac wzbronionych, jeżeli jest to potrzebne do odbycia przygotowania zawodowego, określając jednocześnie warunki zapewniające szczególną ochronę zdrowia młodocianych zatrudnionych przy tych pracach.
Rozdział V Urlopy wypoczynkowe

Art. 205. § 1. Młodociany uzyskuje z upływem 6 miesięcy od rozpoczęcia pierwszej pracy prawo do urlopu w wymiarze 12 dni roboczych.
§ 2. Z upływem roku pracy młodociany uzyskuje prawo do urlopu w wymiarze 26 dni roboczych. Jednakże w roku kalendarzowym, w którym kończy on 18 lat, ma prawo do urlopu w wymiarze 20 dni roboczych, jeżeli prawo do urlopu uzyskał przed ukończeniem 18 lat.
§ 3. Młodocianemu uczęszczającemu do szkoły należy udzielić urlopu w okresie ferii szkolnych. Młodocianemu, który nie nabył prawa do urlopu, o którym mowa w § 1 i 2, pracodawca może, na jego wniosek, udzielić zaliczkowo urlopu w okresie ferii szkolnych.
§ 4. Pracodawca jest obowiązany na wniosek młodocianego, ucznia szkoły dla pracujących, udzielić mu w okresie ferii szkolnych urlopu bezpłatnego w wymiarze nie przekraczającym łącznie z urlopem wypoczynkowym 2 miesięcy. Okres urlopu bezpłatnego wlicza się do okresu pracy, od którego zależą uprawnienia pracownicze.
§ 5. W sprawach nie uregulowanych przepisami niniejszego rozdziału do urlopów przysługujących młodocianym stosuje się przepisy działu siódmego.
[/lex:2xd41bpq]

A co jeśli praktykant szkoły zawodowej jest już pełnoletni? Co wtedy z urlopami i wolnym w kazdy weekend?

roczny wymiar urlopu = 20 dni
czas pracy = 8 godz/dzień; 40 godz/tydz w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy

a jezeli majac 18 lat pracodawca bedzie mógł odmówic przyznania mi urlopu bezpłatnego??

omenica napisał:
a jezeli majac 18 lat pracodawca bedzie mógł odmówic przyznania mi urlopu bezpłatnego??
O co chodzi w tym pytaniu?
Pracodawca nie jest zobowiązany do udzielania urlopów bezpłatnych.

Art. 205.
§ 4. Pracodawca jest obowiązany na wniosek młodocianego, ucznia szkoły dla pracujących, udzielić mu w okresie ferii szkolnych urlopu bezpłatnego w wymiarze nie przekraczającym łącznie z urlopem wypoczynkowym 2 miesięcy. Okres urlopu bezpłatnego wlicza się do okresu pracy, od którego zależą uprawnienia pracownicze.

Pytanie nie dotyczyło młodocianego, tylko pracownika.
Dlatego zapytałem o co w nim chodzi :).

no zapomniałem napisac ze jest to na praktyce. To jak to jest z tym??

Praktyka

Witam mam 18 lat w lutym 19
chciałem się spytać o praktykę
jestem praktykantem już 2 rok na profilu sprzedawca
w tamtym roku całe ferie zimowe pracowałem
i na wakacje 1 cały miesiąc
nigdy nie brałem urlopu jedynie L4 Jak palec mocno zraniłem
moje pytanie brzmi
czy gdy teraz wziąłem tydzień wolnego to czy muszę na wakacje odrabiać??
aha czytałem ze po przerobienu 6 miesięcy dostaje się 12 dni roboczych wolnego
ja pracuje już 18 miesięcy czy mam większą liczbę dni wolnych(urlopu)

hej
moj chlopak jest uczniem szkoly zawodowej o profilu murarz. pracuje w firmie zszeszonej w cechu. czy ktos moglby mi jasno wyjasnic jakie sa jego prawa(tj urlop, praca w ferie/ wakacje, wynagrodzenie itp.) z gory dziekuje

p.s. jesli moge prosic to odp wysylajcie na mojego meila lekolena@wp.pl

chciałam sie spytac,bo mam problem jestem w tzreciej klasie szkoły zawodowej o profilu fryzjer a szefowa ciagle mnie sciaga ze szkoly na praktyke ,czy ma takie prawo czy jezeli mam wolne od szkoly to musze isc na praktyke ..........jestem załamana bo niewiem co mam z tym zrobic bardzo prosze o odpowiedz...........i pomoc......czy ja mam jakies prawa ??dziekuje:(:rolleyes:

ja mam pytanie 22.09 ukonczylem 15 lat teraz mam 16 i jestem praktykantem (kuchaz malej gastronomi) i ile musze robic na praktykach godzin ? 6 czy 8? (tu moje gg 11150218)

Witam, jak już mowa o godzinach praktykanta szkoły zawodowej to mam pytanie dotyczące tej kwestii. Mój przyjaciel chodzi do szkoły zawodowej, ma już skończone 16 lat i zaczął pracować po 8 godzin co jest zrozumiałe. Jednak dodatkowo kazali mu chodzić także co drugą sobotę. Czy to jest zgodne z czasem pracy praktykanta szkoły zawodowej?

§ 3. Młodocianemu przysługuje w każdym tygodniu prawo do co najmniej 48 godzin nieprzerwanego odpoczynku, który powinien obejmować niedzielę.

Z tego kawałku wynika że powinien mieć sobotę albo poniedziałek wolny. Jednak co ten drugi tydzień nie ma jednego ani drugiego.
Czy idzie przedstawić dodatkowe argumenty prawne (oprócz powyższego kawałka).
Z góry dziękuję za odpowiedzi,
Wojciech T.

Witam.
Mam pytanie :
Czy w szkole zawodowej w 1 klasie w czasie ferii powinno się pracować 5 dni czy 10, bo u mnie w klasie wszyscy mają po 5 dni a mi szef każe w tym tygodniu też chodzić :/ i nie wiem co robić. Mam takiego pracodawce że on wyzyskuje z praktykantów pieniądze.

Mideman126 napisał:
Witam.
Mam pytanie :
Czy w szkole zawodowej w 1 klasie w czasie ferii powinno się pracować 5 dni czy 10, bo u mnie w klasie wszyscy mają po 5 dni a mi szef każe w tym tygodniu też chodzić :/ i nie wiem co robić. Mam takiego pracodawce że on wyzyskuje z praktykantów pieniądze.

Uczeń 1 klasy zawodowej w czasie ferii zimowych powinien pracować 5 dni.
Sytuacja ta się zmienia jeżeli kiedyś ( w szkole podstawowej czy gimnazjalnej) jesteś rok do tyłu ( nie przeszedłeś do następnej klasy) wtedy musisz pracować 10 dni

a co do wyzyskania pieniędzy od ucznia należy to zgłosić w szkole do nauczyciela który zajmuje się praktykami.

Ja też mam takie pytanie.
Jestem uczniem 2 klasy szkoły zawodowej urlop biorę w 2 tyg. ferii bo jadę na zimowisko, mam wszystko zapłacone itd itp.
lecz wypadł mi wyjazd na kurs w 1 tyg.

moje pytanie brzmi jakie poniósł bym konsekwencje jak bym nie przyszedł 5 dni do pracy:?:
(mam zamiar po feriach to odpracować w weekendy)

Witam.Mam problem.Mam 19 lat i w wakacje szef każe mi pracować dwa miesiace wakacji a nie jeden.Spytałem się czemu tak to on mi na to ze w drugiej klasie nie ma już 1 miesiąc praktyki a drugi wolny a jakoś moi koledzy i koleżanki mają 1 miesiac pracy.Czy mój szef ma rację ?

mam pytanie kończe teraz praktyke i chce sie dowiedzieć ile przypada mi urlopu po dwóch latach i czy sie od tego odlicza ferie i wakacje

Powrót