L
lukasz_88.
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Dzień dobry, Chciałbym prosić o opinię w sprawie rozliczenia premii prowizyjnej w sieci handlowej. Moje wynagrodzenie to podstawa + premia prowizyjna (regulaminowa). Prowizja nalicza się automatycznie na mój indywidualny kod za moją osobistą sprzedaż towarów i usług na sklepie. W miesiącach, w których część czasu spędziłem na urlopie rodzicielskim, kadry proporcjonalnie obcinają moją wypracowaną prowizję o około 40% (za dni nieobecności). Chciałbym podkreślić, że całą prowizję wygenerowałem sam przy półce wyłącznie w dniach mojej fizycznej obecności w pracy. W czasie urlopu rodzicielskiego moja sprzedaż wynosiła zero, więc system obniża mi wynagrodzenie za pracę, którą już realnie wykonałem. Pracodawca tłumaczy to Głównym Regulaminem Wynagradzania, w którym w definicjach zakładowych dopisał urlop rodzicielski do pojęcia „absencji chorobowej” (a regulamin mówi, że premie są pomniejszane za czas choroby). Czy pracodawca ma prawo za pomocą takiej wewnętrznej definicji pomniejszać wypracowaną prowizję z powodu urlopu rodzicielskiego? Czy to nie jest dyskryminacja rodziców?
Z góry dziękuję za pomoc.
Z góry dziękuję za pomoc.