Urlop rodzicielski a pomniejszenie wypracowanej premii prowizyjnej

• Autor wątku Autor wątku lukasz_88.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukasz_88.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry, Chciałbym prosić o opinię w sprawie rozliczenia premii prowizyjnej w sieci handlowej. Moje wynagrodzenie to podstawa + premia prowizyjna (regulaminowa). Prowizja nalicza się automatycznie na mój indywidualny kod za moją osobistą sprzedaż towarów i usług na sklepie. W miesiącach, w których część czasu spędziłem na urlopie rodzicielskim, kadry proporcjonalnie obcinają moją wypracowaną prowizję o około 40% (za dni nieobecności). Chciałbym podkreślić, że całą prowizję wygenerowałem sam przy półce wyłącznie w dniach mojej fizycznej obecności w pracy. W czasie urlopu rodzicielskiego moja sprzedaż wynosiła zero, więc system obniża mi wynagrodzenie za pracę, którą już realnie wykonałem. Pracodawca tłumaczy to Głównym Regulaminem Wynagradzania, w którym w definicjach zakładowych dopisał urlop rodzicielski do pojęcia „absencji chorobowej” (a regulamin mówi, że premie są pomniejszane za czas choroby). Czy pracodawca ma prawo za pomocą takiej wewnętrznej definicji pomniejszać wypracowaną prowizję z powodu urlopu rodzicielskiego? Czy to nie jest dyskryminacja rodziców?
Z góry dziękuję za pomoc.

Ponadto, kolega był w tym samym miesiącu na urlopie wypoczynkowym. I nie dość, że nie pomniejszono mu prowizji to jeszcze dostał dodatek za ten urlop. W pozostałe dni kiedy byliśmy w pracy wypracowaliśmy niemalże podobną prowizję. Finalnie on zarobił znacznie więcej niż ja, bo regulamin wynagrodzeń za urlop wypoczynkowy nie nakazuje pomniejszać wypracowanej premii a za urlop rodzicielski już tak. Efektywność pracy była taka sama, on wypoczywał i zarobił, ja zajmowałem się dzieckiem i mnie ukarali cięciem prowizji.

cologniola napisał:
napisz skargę do PIP
Dzięki za odpowiedź. Jest do duża firma zatrudniająca kilka tysięcy osób, więc chyba nie popełnia się takich błędów jednym regulaminem? Chodzi o to że obawiam się że nawet jeśli złożę skargę to obronią się wszelkimi innymi sposobami, np że podpisałem przecież umowę i zgodziłem się na takie warunki.

Nie znam dokładnych zapisów ale wygląda na błąd lub celowe działanie , jeżeli zapisy będą niezgodne to sie nie wybronią
Znasz też odp. z inego forum i tam tak samo ci radzono :)

cologniola napisał:
Nie znam dokładnych zapisów ale wygląda na błąd lub celowe działanie , jeżeli zapisy będą niezgodne to sie nie wybronią
Znasz też odp. z inego forum i tam tak samo ci radzono :)
Spostrzegawczy 😁 Ale przy takich akcjach muszę mieć 100% pewności. Więc podziałam jak radzicie. Dzięki za pomoc

Powrót