Urlop w czasie wyznaczonym przez szefa. Prawo brytyjskie.

• Autor wątku Autor wątku yarco26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yarco26

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Mam pytanie dotyczące prawa pracy.
Czy pracodawca może narzucać termin urlopu. Chodzi mianowicie o to ze w firmie której pracuje mam 4 tygodnie płatnego urlopu do wykorzystania od 01.01 do 31.12 tak jest napisane na podaniu o urlop. Ale firma w okresie świat Bożego Narodzenia jest zamknięta na 2 tygodnie bo jest zimno i jest mały ruch w interesie, i szef uważa ze to są 2 tygodnie z mojego urlopu(płatne).
Wyjaśnię, w tym roku pierwsze 2 tygodnie urlopu miałem w czerwcu, urlop był płatny, teraz miałem 2 tygodnie urlopu a po powrocie zobaczyłem na koncie 0 za urlop. Chociaż miesiąc przed urlopem wypełniając podanie o urlop zaznaczyłem ze chce urlop płatny. Dzień przed wyjazdem widziałem się z szefem i nic mi nie mówił, ze mi nie zapłaci za urlop.
Chyba wg. jego logiki wykorzystałbym 6 tygodniu płatnego urlopu, ale ja mogę pracować miedzy świętami i nikt się mnie nie pyta czy chce urlop na święta czy nie. Nie mam jako takiej umowy o prace czyli nic nie podpisywałem ze zgadzam się na ta świąteczną przerwę.
Co mogę zrobić jeżeli nie będzie chciał zapłacić? Czy szef może narzucać termin mojego urlopu.
Dziękuję za pomoc

Powrót