urlop wychowawczy do emerytury

• Autor wątku Autor wątku ABY
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ABY

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 262
Przed 1999r urodziłam dwoje dzieci a trzecie w styczniu 1999r.Na urlopie wychowawczym przebywałam łącznie od 1994r do stycznia 2003r.Ile lat okresu wychowawczego zostanie zaliczone mi do emerytury jako okresy składkowe i nieskładkowe.

Emeryturę będziesz mieć policzoną ze składek, a nie ze stażu.
Urlop wychowawczy przed 1999 jest okresem nieskładkowym (od 1994-1998 ), od stycznia 1999 - okresem składkowym (1999-2003).
O tym, ile lat urlopu wychowawczego sprzed 1999 będzie doliczone do stażu, zdecyduje łączny staż składkowy.
ALE podkreślam raz jeszcze - Twoja emerytura będzie liczona ze składek, nie ze stażu. Staż może być potrzebny do wyliczenia emerytury tylko, jeśli emerytura okaże się niższa od gwarantowanego minimum.

Jak wpływa ne tę sytuację ustawa z 15 marca 2015r o zmianie ustawy o emerytutach i rentach z funduszu ubezpieczeń społecznych.Czy nie jest tak ,że urlop wychowawczy przed 1999r jest liczony jako okres składkowy i kapitał początkowy będzie podwyższony.

ABY napisał:
Jak wpływa ne tę sytuację ustawa z 15 marca 2015r o zmianie ustawy o emerytutach i rentach z funduszu ubezpieczeń społecznych.Czy nie jest tak ,że urlop wychowawczy przed 1999r jest liczony jako okres składkowy i kapitał początkowy będzie podwyższony.

Tak ,jest liczony jako skłądkowy.

Precyzyjniej - to nadal jest okres nieskładkowy, ale będzie policzony z takim wskaźnikiem jak składkowy, czyli 1,3%

Powrót