urlop wychowawczy dodatek

• Autor wątku Autor wątku Cathinka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cathinka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
potrzebuje fachowej porady. We wrzesniu przechodze na urlop wychowawczy w zwiazku z tym moje pytanie, czy nalezy nam sie DODATEK Z TYTUŁU OPIEKI NAD DZIECKIEM W OKRESIE KORZYSTANIA Z URLOPU WYCHOWAWCZEGO. Z ojcem dziecka zyje w zwiazku nieformalnym, zarobki mojego partnera wynosza ok. 3800 ale placi 3000 zl. (!) alimentow na dwoje dzieci z poprzedniego malzenstwa , w zwiazku z tym kwota 534 zl na osobe nie zostanie przekroczona. Nie chce sie ubiegac o alimenty poniewaz prowadzimy razem gospodarstwo domowe a slyszalam, ze jako teoretycznie samotna matka, aby uzyskac ten dodatek musze zlozyc pozew o ustalenie alimentow od ojca dziecka. Dodam, ze dziecko zostalo oczywiscie uznane przez partnera.
Cathinka

Osoba, która z konkubentem prowadzi wspólne gospodarstwo domowe, nie wychowuje samotnie dziecka - zgłoszenie tego w takim kształcie będzie oszustwem.

urlop wychowawczy dodatek cd.

czyli wychodzi na to, ze musze oddac dziecko do zlobka i wrocic do pracy, bo moj partner nie bedzie w stanie nas utrzymac za 800 zl, ktore mu zostana po oplaceniu alimentow na dzeci z poprzedniego zwiazku, albo pozwac go o alimenty i udawac, ze nie zyjemy razem ale to bedzie chyba bardziej nieuczciwe? czy naprawde nie ma innego wyjscia? slub nie wchodzi w rachube.
Cathinka

... może postarać się o zmniejszenie alimentów?

zasilek cd.

staramy sie odkad zaszlam w ciaze, ale to nie taka prosta sprawa (czytaj: uklady drugiej strony w sadzie w malym miasteczku). Zanim jednakze obniza, badz nie, za cos musimy zyc, tym bardziej, ze dziecko jest z problemami neurologicznymi i wymaga opieki specjalisty, ale nie do tego stopnia, zeby orzeczono niepelnosprawnosc. slyszalam, ze te alimenty mozna uznac jako "dochod utracony"? poradzcie jak to ugryzc, bo naprawde ciezko bedzie.
z gory dziekuje za wszelkie porady.

W przypadku gdy członek rodziny ma zobowiązania alimentacyjne na rzecz osoby spoza rodziny, od dochodu uzyskanego przez członków rodziny w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy odejmuje się kwotę alimentów zapłaconych w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy

zasiłek cd.

ale zaraz, zaraz... czyli do wyliczenia tej kwoty wchodzi tez moj dochod z zeszlego roku, ktory faktycznie utrace przechodzac na urlop wychowawczy? To w takim razie ta kwota bedzie powiekszona o moj dochod i przekroczy 504zl. Czyli powinnam starac sie o zasilek w przyszlym roku kalendarzowym, bo wtedy moje przychody za ten rok beda mniejsze? Nic nie rozumiem :-(

musimy pewne rzeczy uporządkować. na wstępie pisałas że Wasze dochody to po pierwsze dochody konkubenta po drugie zapewne Twoje dochody z pracy - tak wnioskuje skoro idziesz na urlop wychowawczy i to na tyle. zakładając że oboje pracujecie co najmniej od grudnia 2006 r. do nadal sytuacja będzie przedstawiać się tak
Dochody konkubenta za 2006 r. po odliczeniach+Twoje dochody za 2006 po odliczeniach - kwota alimentów która zapłacił Twój konkubent w 2006 r. na swoje dzieci i ma na to stosowne potwierdzenia.
tym samym wychodzi Wasz dochód za 2006 r. ponieważ w 2007 przechodzisz na urlop wychowawczy Twój dochód w całości będzie dochodem utraconym - należy Wasz dochód za 2006 r. pomniejszyć o Twój dochód za 2006. Na końcu tę kwotę dzieli się przez 12 a potem przez liczbę członków rodziny.
chyba wyszło z tego większe zamieszanie :)

zasiłek ciąg dalszy ciagu dalszego

oj wyszlo, ale przynajmniej troche mi sie rozjasnilo czyli jednak zostanie te jego 800 zl do podzialu na troje. moze wiesz jakie dokumenty beda mi potrzebne do starania sie o ten zasilek? oprocz naszych zeznan podatkowych za 2006 rok? (czy mam sie o nie starac w US?) kwity z przekazow pocztowych za alimenty? cos jeszcze? bardzo dziekuje za rady.

zaświadczenia US za 2006 - musisz koniecznie powiedzieć w US że to dla celów przyznania świadczeń rodzinnych, jest to specjalny druk no i przede wszystkim jest zwolnione od opłaty skarbowej
najlepiej wybrać się lub zadzwonić do urzędu bo wtedy powiedzą Ci co musisz dostarczyc w Twojej sytuacji bo dokumentów jest parę i w zalezności od sytuacji niektóre trzeba a niektóre nie.

Powrót