urlop wychowawczy tylko u jednego pracodawcy

• Autor wątku Autor wątku pacific20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pacific20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

jestem nauczycielem zatrudnionym w dwóch szkołach na oddzielne umowy o pracę, w każdej w niepełnym wymiarze godzin.

Obecnie przebywam na zaległym urlopie wypoczynkowym (po urlopie macierzyńskim), który kończy się za 2 miesiące.
Chciałabym wrócić do pracy w jednej szkole, natomiast w drugiej wziąć urlop wychowawczy. Czy takie rozwiązanie jest możliwe?

W szkole do której chcę wrócić pracowałabym na 16/18 etatu. Z tego co czytałam, jest to możliwe, ale przepisy jednoznacznie nie określają na jaką część etatu można pracować (napisane jest tylko, że urlop wychowawczy jest urlopem celowym i moim obowiązkiem jest sprawowanie bezpośredniej opieki nad dzieckiem, nie ma natomiast informacji, że np praca do 4h dziennie jest ok, a powyżej już nie).

Pozdrawiam
Ola

pacific20 napisał:
nie ma natomiast informacji, że np praca do 4h dziennie jest ok, a powyżej już nie).
nie ma, 16/18 to bez mała cały etat - to nie są 4 godziny dziennie

To był akurat tylko przykład. Zgadza się, 16/18 to prawie cały etat. Z tym, że mam możliwość pracować również zdalnie co w praktyce oznacza 3-4h poza domem i reszta w domu.

Czy jeśli przepisy jasno tego nie określają, to ostateczna decyzja należy do dyrektora udzielającego urlop?

Ostatnia edycja:
Powrót