Urlop wychowawczy - zapytanie

• Autor wątku Autor wątku adrianek81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adrianek81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry,

mam dwa pytania do Was forumowiczów dotyczące urlopu wychowawczego, po krótce oczywiście najpierw opiszę swoją sytuację.

Wychowujemy z żoną dwóch synów, jeden z nich posiada znaczny stopień niepełnosprawności, żona od razu po porodzie zrezygnowała z pracy celem zapewnienia stałej opieki nad synem ja natomiast pracuje na pełen etat, na pracę zmianową.

Wiem że przysługuje nam bezpłatny urlop wychowawczy w ilości 35 miesięcy, chciałbym odciążyć małżonkę i wybrać powiedzmy 6 miesięcy takiego urlopu i w zwiąku z tym poproszę Was o wyjaśnienie dwóch kwestii : czy z racji tego że żona przebywa w domu i nie pracuje, mi mimo wszystko taki urlop tez przysługuje?

A drugie pytanie dotyczy kwoty jaką wypłaca w moim przypadku centrum świadczeń, czytałem że jest to kwota ok 400zł, ale przysługuje tylko osobie która pobiera świadczenia rodzinne, w naszym przypadku żona pobiera te wszelkie swiadczenia, pielęgnacyjne oraz rodzinne, ja pobieram 800+, czy mogę starać się o taki dodatek do urlopu wychowawczego?

Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam

tak
jeżeli to ty wystąpisz o zasiłek rodzinny i dodatek z tytułu urlopu wychowawczego żona utraci prawo do świadczenia pielęgnacyjnego (bo pobiera je na zasadach obowiązujących do 31.12.2023)

Powrót