urlop wychowawczy

• Autor wątku Autor wątku młoda.mama
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

młoda.mama

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
z tego co się orientuję w Niemczech przysługują 3 lata urlopu wychowawczego.Ja pisałam podanie od razu po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego o 2 lata urolpu wychowawczego - wykorzystałam 1 rok bo po roku napisałam podanie o przerwanie urlopu(chciałam wrócić do pracy).Chciałabym dowiedzieć się czy przysługuje mi jeszcze 1 rok urlopu,do którego roku życia dziecka mogę go wykorzystać, ile dni wcześniej muszę złożyć podanie i czy pracodawca moźe odmówic udzielenia tego urlopu.Aha i jeszcze jedno -chciałabym wnioskować o udzielenie urlopu jak mój syn będzie miał 3 lata i 3 miesiące.
Pozdrawiam

Zatrudniona jesteś w Polsce czy w Niemczech?

w Niemczech,na trzy czwarte etatu,na czas nieokreślony.

Max. do ukończenia 8 roku życia dziecka można urlop wykorzystywać w max. 3 ratach. Jesli bedzie to po 3 urodzinach dziecka, to termin wynosi conajmniej 13 tygodni wczesniej musisz pracodawce poinformować.
Jesli masz umowę na stałe, a tak wynika, nie powinno być problemu, aczkolwiek istnieje możliwosć, ze odrzuci Twój wniosek z waznych powodów. On musi sie tylko na pierwszy urlop wychowawczy zgodzić. Później moze, ale nie musi.

ok,rozumiem, dziękuję za pomoc i pozdrawiam:)

Powrót