Urlop wypoczynkowy.

• Autor wątku Autor wątku mariola159
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariola159

Użytkownik
Odpowiedzi
211
Witam!!!
Pracuje od 1.06.2011r na umowie o czas nie określony, od 31.01.2013r do 29.01.2014r. przebywam na urlopie macierzyńskim. Mój staż pracy wynosi mniej niż 10 lat. Po urlopie macierzyńskim chce wziąć urlop wypoczynkowy a po nim, prawdopodobnie pójść na urlop wychowawczy. Od 1.06.2011r byłam tylko 1 dzień na urlopie. Ile dni urlopu mi się należy, dodam, że chce wybrać wszystkie dni, które mi się należą.

Czy od 1.06.2011r jest to Twoja pierwsza praca w życiu zawodowym?

tak. wcześniej miałam staż.

za 2011 r. - 10 dni urlopu
za 2012 r., 2013 i 2014 - 3 x 20 = 60 dni urlopu

Ogółem 70 dni - 1 wykorzystany = 69 dni do wykorzystania.

A za 2014 rok należy mi się cały urlop jak chce pójść na urlop wychowawczy?

Oczywiście.
Jeśli będziesz wnioskowała o urlop wypoczynkowy /zaległy i bieżący/ bezpośrednio po rodzicielskim, pracodawca ma obowiązek udzielić go w pełnym wymiarze.

Aha. A dlaczego za 2011r tylko 10dni? Pamiętam jak kiedyś mi księgowa mówiła, że na ten rok należy mi się 12dni?

Przy pierwszej pracy urlop liczony jest inaczej.
Księgowa zapewne policzyła urlop za przepracowane 7 m-cy /powinno być za pełne 6 m-cy/, ale nie zaszkodzi jak pracodawca udzieli więcej dni urlopu.

Czyli jak mi policzy za pierwszy rok 12dni to mam się zgodzić :)

Dziekuje za info

A czy mogę wykorzystać 2 dni opieki nad dzieckiem po urlopie wypoczynkowym a przed wychowawczym?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Księgowa powiedziała że nie da mi 20dni urlopu za 2014r bo mi się nie należy bo nie wracam w 2014 roku do pracy, więc mi obnizy wymiar urlopu za 2014 rok. Tyle ze ona to niebardzo wie w którym świecie żyje, więc kto ma racje ona czy Wy?

mariola159 napisał:
do 29.01.2014r.

Jeśli będziesz wnioskować o urlop wypoczynkowy od 30 stycznia czyli bezpośrednio po urlopie rodzicielskim, pracodawca musi udzielić urlopu za rok 2014 w pełnym wymiarze + urlop zaległy. Powiedz księgowej, że w tej sytuacji nie stosuje się proporcjonalności urlopu.

Art. 163 § 3. k.p Na wniosek pracownicy udziela się jej urlopu bezpośrednio po urlopie macierzyńskim; dotyczy to także pracownika-ojca wychowującego dziecko, który korzysta z urlopu macierzyńskiego.

Znalazłam w necie takie coś o tym urlopie wychowawczym po zmianach
Wychowawczy nie skróci wypoczynku

Od 1 października rodzic wracający do pracy ma prawo do pełnego urlopu. Na zmianie nie skorzystają osoby, którym wolne skończyło się do 30 września. Proporcjonalne cięcie wakacji nadal obowiązuje przy zmianie pracodawcy

Za kilka dni – od 1 października br. – wejdzie w życie ustawa z 26 lipca 2013 r. o zmianie ustawy – kodeks pracy (DzU z 2013 r., poz. 909). Nowelizacja skupia się na zmianach w uprawnieniach rodzicielskich pracowników.

Jedną z nowości, na którą należy się przygotować, jest eliminacja zasady proporcjonalności urlopu wypoczynkowego w przypadku, gdy rodzic wraca do pracy po urlopie wychowawczym. Do tej pory stosowało się ją, jeśli pracownik po nabyciu prawa do urlopu wypoczynkowego zaczął korzystać z wychowawczego i wracał do pracy w tym samym roku kalendarzowym.

Do końca września br. trwający co najmniej miesiąc wychowawczy zmniejsza przysługujący rodzicowi wymiar wypoczynku – na zasadach określonych w art. 1552 k.p. Na podstawie tego przepisu szef ma prawo pomniejszyć pulę wypoczynku za rok kalendarzowy, w którym pracownik rozpoczyna i kończy urlop wychowawczy (chodzi o wolne brane w tym samym roku kalendarzowym). Trzeba jednak pamiętać, że proporcjonalne cięcie wypoczynku dopuszczalne jest jedynie w przypadku, gdy rodzic wraca do pracy po wychowawczym, a nie gdy dopiero się na niego udaje.

Nadal zasada proporcjonalnego obniżenia wolnego będzie działać, gdy przed rozpoczęciem wychowawczego pracownik nie nabędzie jeszcze prawa do kolejnego wypoczynku. Po powrocie do pracy przysługuje mu wówczas urlop w wymiarze odpowiednim do okresu pozostałego do końca roku (ewentualnie do końca zatrudnienia – jeśli jest to czas krótszy). Reguła ta ma zastosowanie, gdy wychowawczy trwa na przełomie lat kalendarzowych i dotyczy tego roku, w którym zatrudnionemu kończy się to rodzicielskie uprawnienie.

Zatem zmiany dotkną tylko tego przypadku, gdy cały wychowawczy zamyka się w trakcie jednego roku kalendarzowego, ale już po nabyciu prawa do wypoczynku. Chodzi o kilkumiesięczne wolne wykorzystywane w tym sam samym roku kalendarzowym, w którym później rodzic wraca do pracy. Proporcjonalne obniżenie wypoczynku nadal będzie obowiązywało przy powrocie z urlopu bezpłatnego, wojska, aresztu, więzienia, czy nieusprawiedliwionej nieobecności.

Z tego co pogrubiłam wynika jasno, że nie mogą mi skrócić bo nabyłam prawo z dniem 1.01.14 tak? Czyli mogę to pokazać księgowej i zanieść podanie o taki urlop co mi się należy i że mają podpisać zgodę??

Jeżeli coś cytujesz powołaj się na źródło lub autora.

Możesz pokazać ten tekst księgowej oraz dla przypomnienia w jakich sytuacjach stosuje się zasadę proporcjonalności urlopu art. 155/1/ i 155/2/ § 1 k.p.

a ile dni wczesniej trzeba złozyc podanie o urlop wypoczynkowy bezposrednio po macierzynskim.

Przepisy prawa pracy nie określają żadnego terminu, ale najlepiej 2 tygodnie przed pójściem na urlop wypoczynkowy.

Powrót