Urlop wypoczynkowy

• Autor wątku Autor wątku Agatka9022
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agatka9022

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam. Proszę o pomoc i odpowiedź co zrobić w takiej sytuacji. W lutym 2024 roku zaplanowałam urlop wypoczynkowy w ilości 14 dni od 5do 18 sierpnia. Pracodawca wiedział zatem ze w tym terminie planuje urlop. W tym terminie nikt z mojego działu nie planował urlopu. Dwa tygodnie przed urlopem pracodawca odmówił mi urlopu w dniu 16.08 ponieważ praktycznie na ten dzień wszyscy z działu oprócz chyba 2 osób wystawili wnioski o dzien wolnego. Moim zdaniem jest to abstrakcja że cały urlop został mi zatwierdzony beż tego 16.08. Wyjazd juz opłacony co poinformowałam pracodawcę i na ta informacje dostalam odpowiedź że urlop nie był jeszcze zatwierdzony, rozchodzi się o ten 16.08. Jakie ja mam prawa w takiej sytuacji? Wiem ze mam prawo do nieprzerwanego urlopu 14 dni i w tum momencie został on przerwany 1 dniem. Czy pracodawca tej sytuacji musi zwrócić mi pieniądze na oplaco już wyjazd? Dla mnie to absurd że mój urlop wypoczynkowy nie został zatwierdzony do 18.08 tylko do 15.08.

Agatka9022 napisał:
W lutym 2024 roku zaplanowałam urlop wypoczynkowy w ilości 14 dni od 5do 18 sierpnia.
Pracodawca tworzy plany urlopowe ?

Nie tworzy. Z tym ze w tym terminie nie było żadnych urlopów, byłam pierwsza. Rozchodzi się o 16.08. Uważam że mój urlop wakacyjny nie powinien być przerywany

jezeli nie tworzy planów urlopowych to jak najbardziej może nie wyrazić zgody na termin urlopu który wypisałaś we wniosku- spróbuj jeszcze porozmawiać , jako argument możesz podać ,że twój wypoczynek nie będzie trwał min. 14 dni kalendarzowych
Przepis prawny:
Art. 163. § 1. Urlopy powinny być udzielane zgodnie z planem urlopów. Plan urlopów ustala pracodawca, biorąc pod uwagę wnioski pracowników i konieczność zapewnienia normalnego toku pracy. Planem urlopów nie obejmuje się części urlopu udzielanego pracownikowi zgodnie z art. 1672.

§ 11. Pracodawca nie ustala planu urlopów, jeżeli zakładowa organizacja związkowa wyraziła na to zgodę; dotyczy to także pracodawcy, u którego nie działa zakładowa organizacja związkowa. W takich przypadkach pracodawca ustala termin urlopu po porozumieniu z pracownikiem. Przepis § 1 zdanie drugie i trzecie stosuje się odpowiednio.

§ 2. Plan urlopów podaje się do wiadomości pracowników w sposób przyjęty u danego pracodawcy.

§ 3. Na wniosek pracownicy udziela się jej urlopu bezpośrednio po urlopie macierzyńskim; dotyczy to także pracownika - ojca wychowującego dziecko lub pracownika - innego członka najbliższej rodziny, o którym mowa w art. 1751 pkt 3, który korzysta z urlopu macierzyńskiego.

Następnym razem najpierw należy mieć zgodę = podpisany wniosek urlopowy , a dopiero wtedy rezerwujemy wypoczynek
Postepowania pracodawcy nie rozumiem, wygląda na to jakby chciał ci zrobić na złość
wypisz może wniosek o urlop na żądanie na ten jeden dzień
jest też urlop tzw - siła wyższa

Rozumiem, tylko czy pracodawca nie popełnia przestępstwa nie udzielając mi urlopu min 14 dni? A co do rezerwacji wypoczynku to żeby coś zarezerwować trzeba wlacic zaliczkę lub zadatek. W moim przypadku opłacony caly wyjazd w maju, pracodawca informuje mnie2 tygodnie przed urlopem.

przestępstwa nie popełnia , to jest co najwyżej wykroczenie
zawsze masz prawo złożyć skarge do PIP
taka powinna być kolejność jak pracodawca nie tworzy planów urlopowych
cologniola napisał:
Następnym razem najpierw należy mieć zgodę = podpisany wniosek urlopowy , a dopiero wtedy rezerwujemy wypoczynek

Powrót