Urodzenie dziecka 5 WAŻNYCH PYTAŃ

• Autor wątku Autor wątku Fachowiec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fachowiec

Użytkownik
Odpowiedzi
216
Witam, mam kilka hipotetycznych pytań.

1. Czy jezeli pracuje w niemczech a moja narzeczona (jeszcze nie żona) przebywa w polsce i w polsce urodzi dziecko to czy bedzie jej przysługiwało kindergeld i elterngeld ?

2. Czy jeżeli moja narzeczona bedzie mieszkała ze mną w niemczech ja bede pracował a ona nie to mimo ze nie jest moją żoną urodzi dziecko w niemczech bedzie jej przyslugiwało kindergeld i elterngeld ?

2a. Czy prócz wymienionych kindergeld i elterngeld panstwo niemieckie w jakikolwiek sposób może pomóc takim rodzicom ? np. mieszkanie socjalne czy jakies inne zapomogi pieniężne ? o jakie przywileje można sie starać ?

3. Czy jest potrzebny jakiś minimalny okres przepracowany w niemczech aby starać sie o kindergeld i elterngeld.

4.Czy np. po roku pracy oboje wrócimy do polski i juz nie bede ubezpieczony w niemieckiej kasie chorych to czy dziecko dalej bedzie dostawac niemieckie zapomogi ?

5. Jaki jest okres minimalnej pracy przez moja narzeczona aby mogła pojsc na macierzynskie ? czy jest to standardowe 6tygodni ? i ile trwa okres macierzynski w niemczech ?

:what::what::what:

Z góry dziękuje.

nikt nie zna odpowiedzi ?????...........:rolleyes:

1.O KG może narzeczona złożyć wniosek, jeśli Ty pracujesz, ale na decyzje pozytywną czeka sie latami, jeśli dziecko mieszka w Pl
2.Tak, obydwa. Kg 190E, EG 300E
2a. To zależy jak wyglada wasza syt. finansowa. Jesli źle, to można złożyć wniosek o Wohngeld i/lub Kinderzuschlag. Mieszkań nikt nie rozdaje. Mieszkanie trzeba samemu znaleźć.
3.nie
4. w żadnym wypadku. Wtedy o zapomogi trzeba się w PL starać.
5.Macierzyńskie trwa 6 tyg. przed porodem i 8 po porodzie.

6 tyg przed ciazą ? przeciez kobiety nie pracują w 7mym miesiacu ciazy.......

Fachowiec napisał:
6 tyg przed ciazą ? przeciez kobiety nie pracują w 7mym miesiacu ciazy.......

? A gdzie dokładnie nie pracują? Ja pracowalam- w Niemczech.

W Pl nie pracują już od pierwszego dnia ciąży, od razu są chore jak się dowiedzą:)
W De do 6 tyg. przed porodem większość pracuje normalnie. To w PL tylko taka epidemia!

Powrót