urodzenie dziecka w niemczech

• Autor wątku Autor wątku monikasza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monikasza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam, moje pytanie dotyczy mianowicie takiej sprawy. moj konkubent pracuje w niemczech od 10 miesiecy na umowe tz. zlecenie, poza ta umowa nie ma nic wiecej jestem w 8 miesiacu ciazy i mieszkam z nim w wynajmowanym w niemczech mieszkaniu nie jestem nigdzie zarejestrowana w zadnym niemieckim urzedzie , dziecko urodze w niemczech a moje pytanie dotyczy obywatelstwa dzieka , jak to wszystko wyglada prosze o pomoc jesli ktos cos wie na ten temat

W twoim przypadku urodzenie dziecka na terenie Niemiec nie bedzie mialo zadnego wplywu na obywatelstwo: dziecko bedzie mialo tylko polskie po tobie.

Zeby dziecko dostalo tymczasowe obywatelstwo niemieckie, rodzic musi przebywac minimum 8 lat legalnie na terenie Niemiec

ale jest mozliwosc pozostania na terenie niemiec , i zapisania dziecka w przyszlosci do niemieckiej szkoly , a jak mozna ubiegac sie o takie pozwolenie na legalny pobyt w niemczech sa jakies wymogi?

Wymogi sa w calej Unii Europejskiej takie same: przez pierwsze 5 lat musisz byc w stanie utrzymac sie z wlasnej pracy/z wlasnych srodkow finansowych bez pomocy socjalnej panstwa, w Niemczech trzeba miec dodatkowo niemieckie ubezpieczenie chorobowe. Po piecu latach legalnego pobytu dostajesz bezterminowe prawe stalego pobytu, przez pierwsze piec lat natomiast tymczasowe prawo pobytu (po spelnieniu ww. kryteriow), ktore przynajmniej teoretycznie mozna cofnac.

Powrót